Doorgaan naar artikel

Handel vloeibaar zuivel leeft flink op

Foto: Canva/ClaudioVentrella premium

Foto: Canva/ClaudioVentrella

Aan het begin van deze week trok de zuivelmarkt wat aan. Vooral de eiwitkant maakte een flinke stap naar boven.

Mageremelkconcentraat werd aan het begin van de week verhandeld tot wel € 1,80 per kilo. Een week eerder was de prijs al aangetrokken tot € 1,60. In de loop van de week bleef product komen en viel de vraag weg. Daardoorzakte de prijs wat terug naar € 1,75 per kilo.

Room ook duurder

Bij room was eenzelfde beweging te zien. De prijs liep op tot zeker € 5,35, maar daalt in de laatste dagen van de week licht terug. Voor Pasen is naar room traditioneel meer vraag, maar bij concentraat vinden handelaren het lastig te bepalen. Daardoorsteeg het zo in prijs.

Als gevolg daarvan stijgt rauwe melk ook nog iets in prijs naar 31 cent per kilo. De aanvoer van melk blijft hoog en dat lijkt na Pasen ook flink in de zuivelmarkt door te drukken. De verwachting is dat prijzen dan echt nog wat stappen naar beneden maken.

De handel in boter is rustig en prijzen bewegen zich rond € 4.700 per ton. Iedereen lijkt voorzien, maar producenten zijn nog niet bereid veel te zakken in de prijs.

Melkpoeders dalen in prijs

De markt voor poeders blijft zwaar aanvoelen en komt stapsgewijs op een telkens lager prijsniveau uit. Niet alleen in Europa, maar ook in Nieuw Zeeland is het een markt die niet de weg naar boven gevonden krijgt. Op de Global Dairy Trade-zuivelveiling kreeg vollemelkpoeder dinsdag weer een prijsverlaging te verwerken. Een verwachte terugkeer van China als koper blijft nog steeds uit. Voor mageremelkpoeder lijkt € 2.400 nog een prijs om te handelen, maar er is nauwelijks handel op dit niveau.

Voor kaas blijft het deze week rustig op een gelijk prijsniveau. Producenten willen niet in prijs zakken en vragen € 3,20 per kilo voor jonge Goudse foliekaas. Kopers hebben op dit prijsniveau geen interesse en wachten af.

Of de komende week al flinke prijsdalingen worden ingezet is nog te bezien, maar na de feestdagen rekent men wel op lagere zuivelprijzen.

Prognose: Moeizaam stabiele tot dalende prijzen.

Beheer
WP Admin