Opslag van melkpoeder- Foto: Twan Wiermans
De zuivelmarkt is deze week nog steeds vrij kalm, met beperkte handel.
De vakantieperiode is nagenoeg voorbij, maar veel gehandeld wordt er nog niet op de zuivelmarkt. Partijen wachten af en durven vaak ook niet te kopen. Het doorzicht ontbreekt. Daarbij worden veelal kleine partijen verkocht. De financiële directeuren houden hun commerciële mensen kort. Hoe dan ook, handelstechnisch gezien is er een redelijke patstelling.
Nieuwe tender Algerije
Mede daarom kijken handelaren met grote interesse naar de nieuwe ONIL-tender van Algerije. Wie valt in de prijzen om te mogen leveren, en tegen welke waarde? De hoop is dat Europese partijen in ieder geval de mageremelkpoeder kunnen leveren, al is dit product met een prijs die tussen de € 2.050 en € 2.100 per ton ligt, wellicht niet helemaal concurrerend met product van andere aanbieders op de wereldmarkt. Er zijn momenteel veel concurrerende aanbieders van melkpoeders op de wereldmarkt: Nieuw-Zeeland, de VS (meestal met een eigen, iets afwijkende melkpoedervariant) en Zuid-Amerikaanse landen. Zelfs Turkije zou meedingen.
Melkleveranties teruggelopen
Op de eigen, Europese markt is het afwachten totdat kopers actief worden. Klanten hebben naar wordt aangenomen allemaal weinig voorraden, omdat ze heel behoedzaam moesten inkopen. Wanneer er tekorten ontstaan, zou de melkpoederprijs zo maar weer omhoog kunnen schieten. In het eerste halfjaar van 2020 is er goed gemolken, zowel in de EU als Nieuw-Zeeland en de VS, maar de droge zomermarkten hebben de aanvoer behoorlijk beperkt. In diverse EU-landen zijn de melkleveranties wel met 5% teruggelopen. Dat moet gevolgen hebben voor de voorraden. Maar anderzijds weet niemand nog precies wat de economische gevolgen van de coronacrisis gaan doen met de koopkracht van de Europese consument.
De markten voor vloeibare zuivel blijven krap en vrij hoog.
Prognose: stabiele tot lichtstijgende prijzen.