Skip to content

Handelsakkoord EU en Vietnam stap dichterbij

Updated on:
Handel
Achtergrond
Foto: ANP

Foto: ANP

Als het verdrag in werking treedt, kunnen bijna alle landbouwproducten heffingsvrij naar Vietnam.

Vorige week stemde een grote meerderheid van de Europese handelscommissie voor een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam. Als het vrijhandelsverdrag uiteindelijk in werking treedt, verdwijnen de meeste importheffingen. Ook op Europese landbouwproducten die naar Vietnam gaan.

De EU en Vietnam tekenden het verdrag op 30 juni 2019. Hierna werd het verdrag voorgelegd aan zowel Vietnamese als EU-zijde ter goedkeuring. De goedkeuring van de Europese handelscommissie is nu binnen. Volgende maand moet het Europees parlement nog stemmen. Als het parlement instemt, zal het verdrag voorlopig in werking treden wanneer alle juridische zaken zijn afgehandeld. Voorlopig, want daarna moeten alle lidstaten nog stemmen over het verdrag. Al met al een verdrag van de lange adem, want onderhandelingen begonnen namelijk al in 2012.

Vlees en slachtafval

Vietnam staat op de 16e plaats als handelspartner in goederen van de EU en is de tweede grootste handelspartner binnen de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). Wat betreft agrifoodexport vanuit de EU staat Vietnam op de 26e plaats en wat betreft herkomstland voor agrifoodimport op de 13e plaats. De agrifoodexport van de EU naar Vietnam bedroeg in 2018 € 1,17 miljard. Dat is 10,6% van de totale export naar Vietnam.

Het meest geëxporteerde product is vlees en slachtafval met een waarde van € 175 miljoen in 2018. Buiten agrifood gaan er hoofdzakelijk hightech producten zoals machines en farmaceutische producten naar Vietnam.

De agrifood import vanuit Vietnam had een waarde van € 2,5 miljard. Dat is 6,5% van de totale import vanuit Vietnam. Meer dan de helft van de agrifood import bestaat uit koffie en thee. Die import had in 2018 een waarde van € 1,26 miljard. Buiten agrifood zijn de belangrijkste exportproducten voor Vietnam telefoons, schoenen, textiel en kleding. Wat betreft het aandeel van Vietnam is de totale agrifood im- en export van en naar de EU maar bescheiden met respectievelijk 2,1% en 0,9%.

Verdwijnen importheffingen

Met het verdrag verdwijnen uiteindelijk de importheffingen op onder andere Europese landbouwproducten. Bevroren varkensvlees kan heffingsvrij worden geëxporteerd na 7 jaar, rundvlees na 3 jaar en zuivel na een maximum van 5 jaar. Pluimveevlees zal volledig vrij zijn van invoerheffingen na 10 jaar. Hiervoor is een langere termijn afgesproken omdat dit een gevoelig product is voor Vietnam .

Huidige heffingen voor pluimveevlees zijn 40%, voor varkensvlees 15% en voor zuivel en rundvlees oplopend tot 20%. Andersom is het zo dat de meest agrarische producten vanuit Vietnam al heffingsvrij naar de EU kunnen komen, uitgezonderd van onder andere rijst en noodles.

Export naar Vietnam gaat groeien

De verwachting is dat het handelsverdrag de export naar Vietnam laat groeien met zo’n 29% (+€ 8 miljard) en de export vanuit Vietnam naar de EU met 18% (+€ 15 miljard). In een rapport dat de economische impact van het verdrag in kaart brengt, staat dat de EU € 93 miljoen meer aan zuivel kan exporteren, € 161 miljoen meer aan pluimvee- en varkensvlees en € 51 miljoen meer aan rundvlees. In 2018 werd een waarde van € 24 miljoen aan varkensvlees geëxporteerd, € 66 miljoen aan pluimveevlees en € 8 miljoen aan rundvlees.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin