Doorgaan naar artikel

Handelsbedrijf: EU-zuivelprijzen kunnen snel stijgen

Geüpdatet op:
Zuivel
Achtergrond
Foto: ANP -

Foto: ANP

Het opheffen van de importban op Europese zuivel door Rusland kan de zuivelprijzen in de EU snel laten stijgen. Dat meldt zuivelhandelsbedrijf L’Interform.

Volgens zuivelhandelsbedrijf L’Interform gaan er in Europa steeds meer stemmen op om de economische sancties tegen Rusland, die vooralsnog tot eind januari 2020 lopen, op te heffen of niet te verlengen. Lidstaten als Italië, Hongarije, Griekenland en Frankrijk zouden gevraagd hebben om herziening van de sancties. Dit zou mede te maken hebben met het verhogen van importtarieven op zuivel door de Verenigde Staten. Ook Rusland heroverweegt volgens L’Interform zijn positie. Afgelopen zomer werd de importban op Europese zuivel, in reactie op verlenging van de westerse sancties tegen Moskou, nog wel verlengd tot eind 2020.

Grote kansen voor Europese zuivelbedrijven

Mocht de Russische markt weer opengaan voor Europese zuivel dan biedt dat grote kansen voor Europese zuivelbedrijven. De importban trad in 2014 in werking. Europa kondigde sancties aan tegen Rusland in verband met de annexatie van schiereiland de Krim. In reacties kwam Rusland met een importban op agrarische producten afkomstig uit de EU, waaronder zuivel. De Europese zuivelprijzen van kaas, boter en magermelkpoeder gingen vervolgens flink naar beneden.

In 2013 ging er nog ter waarde van € 1,4 miljard aan Europese zuivel naar Rusland. Het ging volgens het handelshuis om 257.000 ton kaas, 30.000 ton boter, 21.000 ton magermelkpoeder en 26.000 ton weipoeder. Landen die het hardst door de importban geraakt werden, waren Finland, Nederland, Litouwen, Polen en Duitsland.

Potentieel marktvolume

Rusland importeert jaarlijks nog steeds zo’n 250.000 ton kaas. Voorheen hadden Europese exporteurs een marktaandeel van 60%. Nu heeft Wit-Rusland een marktaandeel van 83%, terwijl dit voor de importban zo’n 20% was. L’Interform gaat ervan uit dat de Europese kaas haar positie na het verdwijnen van de importban snel kan terugveroveren.

Het handelshuis spreekt van een potentieel marktvolume voor Europese kaas van 200.000 ton. Ook voor de export van boter en magermelkpoeder liggen er kansen. Hoewel Rusland de eigen melkproductie met overheidssteun heeft weten te verhogen, importeert het land naast genoemd volume kaas ook nog steeds jaarlijks 90.000 ton boter en 95.000 ton magermelkpoeder. Ook voor de export van deze zuivelproducten liggen er grote kansen voor Europese zuivelondernemingen. Europa is van oudsher wat betreft de verkoop van boter op de wereldmarkt zeer competitief. Naast kaas is Wit-Rusland met een marktaandeel van 76% ook hofleverancier van boter voor de Russische markt. Voor de importban lag dit marktaandeel nog rond de 30%.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin