Handelsbedrijven Weuthen en Groka ruilen aandelen

24-09-2020 | Laatste update op 16-02 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het Duitse aardappelhandelshuis Wilhelm Weuthen neemt een minderheidsbelang in handelsbedrijf Groka Groß-Kartoffelvertrieb. Omgekeerd neemt Raiffeisen-Warengenossenschaft Osthannover een minderheidsaandeel in Weuthen. Raiffeisen-Warengenossenschaft Osthannover is de grootste aandeelhouder van Groka.

Door de aandelenruil willen beide bedrijven hun marktpositie versterken. Ze werken al enkele jaren samen, zegt Weuthen-directeur Ferdi Buffen. “Het teeltgebied van Groka is al sinds enkele jaren een regio waar ook Weuthen grondstoffen koopt. Door de uitwisseling van de aandelen komt deze samenwerking in een nog sterker fundament te staan.”

Aardappelen en uien

Weuthen verhandelt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen ton aardappelen. Buffen: “De jaarlijkse omzet van Groka is, afhankelijk van de oogst, 100.000 ton aardappelen en uien. Daarvan is ongeveer 20% tot 30% aardappelen voor de verwerkende industrie. Weuthen verhandelt ook uien. Dat gebeurt door dochteronderneming KCB en door het zusterbedrijf Maurer Parat.”

Groka-directeur Wolfgang Wrede is blij met de samenwerking. “Groka en Weuthen lijken qua structuur, dienstenaanbod en ondernemingsdoelstellingen sterk op elkaar. De wederzijdse deelnemingen geven onze ruim 300 aardappel- en uientelers extra afzetmogelijkheden voor hun producten.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer