Handelsdeal geeft Australië vrije toegang tot Britse markt

16-06 | |
Voor rundvlees geldt het eerste jaar een vrije toegang tot 35.000 ton. Daarna wordt Australisch rundvlees belast met een tarief. Foto: Canva
Voor rundvlees geldt het eerste jaar een vrije toegang tot 35.000 ton. Daarna wordt Australisch rundvlees belast met een tarief. Foto: Canva

De meest uitgebreide en ambitieuze overeenkomst die Australië ooit heeft gesloten. Zo omschrijft premier Scott Morrison van Australië de nieuwe handelsovereenkomst met Groot-Brittannië. Ook zijn Britse collega Boris Johnson is enthousiast. Hij spreekt van ‘een nieuwe dageraad’.

De overeenkomst met de Britten biedt Australische exporteurs ongekende voordelen. Als de afspraken van kracht worden, mogen uiteindelijk bijna alle Australische goederen straks zo het land binnen. De tarieven op import verdwijnen, al worden sommige tarieven geleidelijk afgeschaft. Volgens de Australische regering krijgen producenten en boeren een enorme impuls dankzij de vrije toegang tot de Britse markt. Maar voor bepaalde producten moeten ze toch nog even geduld hebben. De tarieven op rundvlees, schapenvlees, zuivel en suiker worden geleidelijk afgeschaft. Zo beschermt het Verenigd Koninkrijk zijn boeren tegen een plotselinge al te grote instroom van Australische producten.

Australisch rundvlees belast met een tarief

Beide landen moeten de overeenkomst nog tekenen en de laatste details uitwerken. Maar in principe zijn de nieuwe regels duidelijk. Medio volgend jaar moeten de afspraken van kracht worden, is de bedoeling. Wijn en rijst mogen volgens de afspraken zo het VK binnen. Maar voor rundvlees geldt het eerste jaar een vrije toegang tot 35.000 ton. Daarna wordt Australisch rundvlees belast met een tarief. Het vrije maximum stijgt geleidelijk tot 110.000 ton in het tiende jaar. Na 15 jaar worden alle tarieven geschrapt. Het VK importeert nu jaarlijks ongeveer 33.500 ton Australisch rundvlees.

De vrije toegang van Australisch lamsvlees neemt over een periode van tien jaar toe van 25.000 ton tot 75.000 ton

Ook Australische zuivelproducenten winnen met de overeenkomst. Exporteurs mogen 24.000 ton kaas en 20.000 ton andere zuivelproducten tariefvrij uitvoeren naar de Britse markt. Alle beperkingen voor zuivel verdwijnen stap voor stap over vijf jaar. De vrije toegang van Australisch lamsvlees neemt over een periode van tien jaar toe van 25.000 ton tot 75.000 ton. Na vijftien jaar worden de beperkingen opgeheven. De tarieven op suiker worden geleidelijk over acht jaar geschrapt.

Landbouwvisum voor werk op boerderijen

Voor het eerst komt er een specifiek landbouwvisum dat reizigers het recht geeft om op boerderijen in beide landen aan de slag te gaan. “We kijken daar al enige tijd naar uit”, zei premier Morrison. “Een van onze grootste uitdagingen is voldoende mensen te vinden voor het werk op boerderijen, vooral in deze tijd van corona.”

Het landbouwvisum van Australië moet ook gaan gelden voor bezoekers uit Vietnam, Thailand, Singapore, de Filipijnen, Myanmar, Maleisië, Laos, Indonesië, Cambodja and Brunei. Australische producenten willen graag een visum van vier jaar.

Britse zorgen bij rund- en lamsvlees

Britse boerenorganisaties maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de overeenkomst. Zij vrezen dat de afspraken de concurrentiepositie van de Britten vooral bij rund- en lamsvlees kunnen ondermijnen. Volgens de laatst bekende cijfers is Groot-Brittanië nu de achtste markt voor Australië, goed voor zo’n € 17 miljard. Ooit, voor toetreding van het VK tot de EEG in 1973, was het de belangrijkste exportmarkt.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteurBeheer