Handelseffect brexit laat zich nog niet berekenen

08-06 | |
Sigrid Kaag: "De eerste drie maanden van dit jaar laten zien dat in euro’s meer is uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk dan in het voorgaande jaar." - Foto: ANP
Sigrid Kaag: "De eerste drie maanden van dit jaar laten zien dat in euro’s meer is uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk dan in het voorgaande jaar." - Foto: ANP

Brexit heeft de handel gecompliceerd. Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is het nog te vroeg om harde conclusies te trekken over de gevolgen voor de omvang van de handel.

Het is te vroeg om harde conclusies te trekken over het effect van brexit op de handel. Dat stelt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Kaag zegt dat de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar laten zien dat in euro’s meer is uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk dan in het voorgaande jaar, wat voor een deel valt toe te schrijven aan hogere prijzen van aardolieproducten, aardgas en sierteelt. De export vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland is met 13% afgenomen, volgens de Nederlandse cijfers.

Douane kan toename aantal aangiftes aan

De douane kan de toename van het aantal aangiftes aan, al moet veel energie gestoken worden in de vermindering van het aantal fouten in de administratie rond de invoer van producten. Er komen nog steeds fouten in gezondheidscertificaten die worden afgegeven door het Verenigd Koninkrijk. Het aantal fouten wordt wel minder.

De grensformaliteiten zullen voor een aantal producten op 1 oktober dit jaar en 1 januari 2022 worden aangepast aan Britse zijde. In Europa zijn de nieuwe regels ingegaan op 1 januari van dit jaar, maar de Britten hebben besloten voor een gefaseerde invoering van de nieuwe regels. Het is nog steeds niet duidelijk of de Britten met elektronische certificaten gaan werken.

Vooraanmelding

De Nederlandse autoriteiten zijn er klaar voor en hopen snel de stekker aan te kunnen sluiten op het Verenigd Koninkrijk. Kaag zegt dat het vooral voor de agrofood-sector van belang is goed in de gaten te houden wat de regels worden en per wanneer die per product ingaan. Zoals het er nu uitziet, moeten per 1 oktober bij de export van dierlijke producten en niet-dierlijke hoogrisicoproducten een vooraanmelding worden gedaan en een gezondheidscertificaat worden afgegeven.

Het landbouwministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit proberen goed in beeld te krijgen welke exporteurs producten met een veterinaire component hiervoor in aanmerking komen, zodat op 1 oktober duidelijk is welke handelsstromen aan de nieuwe eisen moeten voldoen.

1 januari

Op 1 januari gaan, volgens de huidige planning, de douaneformaliteiten voor alle producten gelden. Voor planten en plantaardige producten (groente, fruit, snijbloemen) geldt dan een vooraanmelding en een verplicht fytosanitair certificaat. Voor producten van dierlijke oorsprong en hoog-risicoplanten krijgen dan te maken met een fysieke sanitaire en fytosanitaire inspectie bij een grenscontrolepost. Biologische producten moeten vanaf die datum vergezeld gaan van een inspectiecertificaat.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer overBeheer