Handelshuis Bunge sluit 2021 af met hogere omzet

09-02 | |
Graansilo's. Bunge verhandelde vorig jaar 47 miljoen ton grondstoffen (granen zoals mais, tarwe en gerst). - Foto: Canva
Graansilo's. Bunge verhandelde vorig jaar 47 miljoen ton grondstoffen (granen zoals mais, tarwe en gerst). - Foto: Canva

Agrifood handelshuis Bunge sluit 2021 af met een omzet die 43% hoger is dan een jaar eerder.

Ook in het laatste kwartaal van het jaar steeg de omzet, met 32%. Ook de marges zijn verbeterd. De nettowinst ging van $ 1,1 miljard in 2020 naar $ 2,1 miljard vorig jaar.

Voor het lopende jaar verwacht het concern ook goede resultaten. ‘Rekening houdend met de huidige marge-omgeving en termijncurves, verwachten we voor het volledige jaar 2022 een aangepaste winst per aandeel van ten minste $ 9,50, wat de op één na hoogste operationele prestatie zou zijn in de recente geschiedenis van het bedrijf’, aldus Bunge. In 2021 was de winst per aandeel $ 12,93.

Grote vraag en krap aanbod agrarische grondstoffen

De prijzen voor agrarische grondstoffen zijn hoog en de vraag groot. Bunge kon daar, als één van ’s werelds grootste handelsbedrijven en concurrent van onder andere Cargill en ADM, van profiteren. Er werden grote hoeveelheden grondstoffen verhandeld en verwerkt. In totaal verwerkte Bunge bijna 100 miljoen ton grondstoffen (oliehoudende zaden, zoals soja, koolzaad en zonnebloemzaad, kunstmest en biodiesel) en verhandelde 47 miljoen ton grondstoffen (granen zoals mais, tarwe en gerst). Ook in het huidige jaar verwacht Bunge een blijvend grote vraag en krap aanbod van agrarische grondstoffen en oliën, zowel uit de voedingssector als uit de brandstoffensector, vooral in Noord-Amerika en Europa.

Kloosterman


Beheer