Handelsoorlog dicteert oliekoers

26-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: Peter Bakker
Foto: ANP

De olieprijs steeg maandag naar $ 63,17 per vat. Internationale geluiden over een eerste afrondende fase van de handelsoorlog stemt de oliemarkt positief.

Ook eerder was de oliemarkt in de ban van de onderhandelingen tussen de VS en China. Er is zicht op een ‘Phase 1 deal’ tussen beide wereldeconomieën. Donderdag sloot de Amerikaanse olieprijs WTI Crude op $ 58,58, een niveau dat de afgelopen twee maanden niet is bereikt. Dit was nadat de Chinese president Xi Jinping zei dat Beijing weliswaar bereid is om een deal met de VS te sluiten, maar dat het tegelijk niet bang is om terug te slaan om de eigen belangen te beschermen.

Een paar dagen eerder was er juist nog wat scepsis onder beleggers in olie en aandelen oer de onderhandelingen en daalde de prijs ten opzichte van begin vorige week.

Verlenging productieafspraken

Diezelfde dag wist persbureau Reuters te melden dat de het oliekartel OPEC waarschijnlijk de huidige productieafspraken verlengt tot volgend jaar juni. De afspraken lopen in principe tot maart volgend jaar. De vertegenwoordigers komen op 5 december bijeen in Wenen om naar alle waarschijnlijkheid het besluit te nemen om de productie niet nog verder te beperken of de landen juist weer ongebreideld te laten produceren. Rusland, geen lid van OPEC maar wel groot olieproducent, gaat in de afspraken mee. Het land is geen voorstander van verdere productiebeperkingen. Een stop van de olieproductie in de winter is voor de Russen bij eventuele nieuwe afspraken weer moeilijk op te starten.

Dieselprijzen gestegen

De dieselprijzen in Nederland zijn deze week gestegen, naar de tendens van de internationale olieprijs. De LTO Ledenprijs ligt op € 104,13 per 100 liter bij afname van minimaal 4.000 liter, een stijging van 32 cent per 100 liter vergeleken met vorige week.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van RooijenBeheer