Skip to content

Handelsrelatie Indonesië en EU mogelijk wankel door ontbossingswet

De Indonesische palmoliesector maakt zich zorgen over de aanstaande nieuwe Europese ontbossingswet. De Indonesische president Joko Widodo stelt dat de relatie tussen de EU en Indonesië wankel kan worden als de nieuwe wet in werking treedt.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
De Indonesische president Joko Widodo waarschuwt dat de Europese Unie niet moet proberen om Indonesië duurzaamheidsstandaarden op te leggen, als de Unie een goede relatie wil houden. - Foto: AP premium

De Indonesische president Joko Widodo waarschuwt dat de Europese Unie niet moet proberen om Indonesië duurzaamheidsstandaarden op te leggen, als de Unie een goede relatie wil houden. - Foto: AP

De Indonesische palmoliesector maakt zich zorgen over de aanstaande nieuwe Europese ontbossingswet. De Indonesische president Joko Widodo stelt dat de relatie tussen de EU en Indonesië wankel kan worden als de nieuwe wet in werking treedt.

Widodo waarschuwt dat de Europese Unie niet moet proberen om Indonesië duurzaamheidsstandaarden op te leggen, als de Unie een goede relatie wil houden. “Er moet geen dwang zijn van partijen die altijd maar dicteren en aannemen dat eigen normen beter zijn dan die van een ander,” zegt hij als een reactie op de ontbossingswet.

Of Indonesië ook daadwerkelijk actie gaat ondernemen is nog niet duidelijk. Hij zei dit tijdens de ASEAN-EU Summit waar over economische samenwerking tussen de EU en de organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië (ASEAN) werd gesproken.

Kleine boeren dupe

De Indonesian Palm Oil Association maakt zich zorgen over de handelsrelatie en het welzijn van kleine boeren. De introductie van strenge traceerbaarheidseisen zorgen er volgens de organisatie voor dat die kleine boeren worden buitengesloten van toeleveringsketens omdat zij niet aan die eisen kunnen voldoen. Joko Supriyono, voorzitter van de Indonesian Palm Oil Association, zegt in een reactie: “Indonesië wil de EU blijven voorzien van duurzame goederen, zoals palmolie. De EU-instituties moeten ons land zien als een gewaardeerd en betrouwbare handelspartner. De doelstellingen van de EU moeten berusten op samenwerking.”

Grootste leverancier aan EU

Indonesië is de grootste producent van palmolie in de wereld. De laatste cijfers over de import van palmolie dateren uit 2017. Toen was de EU na India de grootste importeur van palmolie uit Indonesië. Volgens cijfers van de Wereldvoedselorganisatie FAO produceerde Indonesië in 2019 42,9 miljoen ton palmolie.

Ontbossingswet

Begin december 2022 sloten het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord over de nieuwe ontbossingswet. Bedrijven die producten in de EU willen verkopen, moeten verklaren dat bestanddelen ervan niet bijdragen aan ontbossing. Wanneer deze wet in werking gaat treden is niet bekend, het voltallige parlement en de EU-lidstaten moeten de verordening eerst formeel goedkeuren.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin