Skip to content

Handelstop opnieuw uitgesteld vanwege corona

De top van handelsministers van het wereldhandelsoverleg (WTO) is opnieuw uitgesteld.

Updated on:
Business
Handel
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De top van handelsministers van het wereldhandelsoverleg (WTO), die deze week zou worden gehouden, is opnieuw uitgesteld vanwege de Covid-epidemie.

De ministeriële conferentie zou aanvankelijk vorig jaar juni worden gehouden in Nur-Sultan (Kazachstan) en was uitgesteld en verplaatst naar het WTO-hoofdkwartier in Genève (Zwitserland). De uitbraak van een nieuwe Covid-stam (omikron) legde zoveel reisbeperkingen op dat het voor deelnemers aan de conferentie praktisch onmogelijk was om naar Genève te reizen. Er is nog geen nieuwe datum gepland voor de handelstop.

Herstel van de handel na Covid-pandemie

Een paar dagen voordat tot uitstel werd besloten presenteerde Gloria Abraham Peralta, de voorzitter van de landbouwonderhandelingen in de WTO, nog een concepttekst voor een eindverklaring over de handel in landbouwproducten.

Peralta schetst dat het van groot belang is dat de 164 leden van de WTO bijdragen aan het herstel van de handel na de Covid-pandemie en dat er een doeltreffend beleid wordt gevoerd om de effecten van klimaatverandering op de wereldmarkten te beperken.

Een van de doelstellingen van de WTO is om handelsverstorende steun (in de landbouw) zo veel mogelijk te verminderen. Er bestaat nog geen overeenstemming over de mate waarin de steun moet verminderen en de snelheid waarmee dat moet gebeuren. Veel landen willen hun eigen markten kunnen afschermen, waarbij onder andere voedselzekerheid als argument wordt gebruikt.

Kennisontwikkeling

De WTO onderscheidt verschillende vormen van landbouwsteun, die voor een deel nog worden toegelaten. Steun in de vorm van bijvoorbeeld kennisontwikkeling wordt niet als handelsverstorend beschouwd. Ondersteuning van de marktprijs of productieondersteunende subsidies behoren tot de vormen van steun waar de WTO-leden eigenlijk vanaf willen, maar die wereldwijd nog in flinke mate voorkomen en groeiende zijn. Er is echter geen overeenstemming over de snelheid waarmee en de manier waarop dergelijke vormen van handelsverstorende steun moet worden afgebouwd.

Transparantie WTO

Afscherming van de binnenlandse landbouwmarkten en exportsteun zijn twee andere onderwerpen waarover het steeds gaat bij het handelsoverleg.

De lopende onderhandelingen (op ambtelijk niveau) zullen met het uitstel van de ministersconferentie in Genève niet stil vallen. Het gaat dan onder andere ook over de manier waarop de WTO-leden de steun die ze verstrekken openbaar maken. Voorzitter Peralta van de landbouwonderhandelingen heeft transparantie op dat punt hoog in het vaandel staan. Zij heeft sowieso het beleid om conceptstukken waarover gesproken wordt, te publiceren.

De Europese Commissie onderhandelt bij de WTO namens de gehele Europese Unie.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin