Handelsverdrag met India flinke opsteker voor Australische export

Over zuivel, kikkererwten en rundvlees – belangrijke exportmarkten voor Australië – konden de onderhandelaars het niet eens worden. Deze producten zijn uitgesloten. Foto: Canva
Over zuivel, kikkererwten en rundvlees – belangrijke exportmarkten voor Australië – konden de onderhandelaars het niet eens worden. Deze producten zijn uitgesloten. Foto: Canva

Australië heeft na lang onderhandelen een handelsverdrag met India in de wacht gesleept. Het uitgebreide akkoord levert een forse impuls op voor de agrarische exportmarkt.

De overeenkomst wordt gezien als een belangrijke stap in de diversificatie van Australische exportmarkten, belangrijk voor Australië om de economische afhankelijkheid van China te verminderen. Meer dan tien jaar is er onderhandeld. Het bleek niet eenvoudig om de internationale overeenkomst tot een goed einde te brengen. Maar het resultaat mag er zijn. De tarieven op 85% van de exportgoederen van Australië worden geschrapt. De komende tien jaar stijgt dat percentage tot 91%.

Exporttarieven geschrapt

Het gaat daarbij onder meer om de exporttarieven op tal van agrarische producten, zoals linzen, schapenvlees, wol, avocado’s, kersen, noten, bosbessen, sinaasappels, mandarijnen, peren en aardbeien. Ook komt er een geleidelijke afschaffing van de tarieven op Australische wijn. India heft op veel agrarische producten uit Australië nu tarieven van 30%.

Schapenwol en -vlees

Schapenvlees uit Australië, met een importtarief van 30%, heeft op dit moment een aandeel van 20% in deze markt in India. Voor Australische wol, met invoerrechten van 2,5%, is India de op een na grootste exportmarkt.

Maar over zuivel, kikkererwten en rundvlees – belangrijke exportmarkten voor Australië – konden de onderhandelaars het niet eens worden. Deze producten zijn uitgesloten omdat er in India te veel weerstand bestond tegen de import. Voor veel Australische boeren en exporteurs is dit een flinke tegenvaller. De Australische regering zegt te blijven pleiten voor het opheffen van deze tarieven.

Protectionisme

De Australische regering is desondanks buitengewoon ingenomen met het verdrag. Volgens handelsminister Dan Tehan zal de handel met een belangrijke afzetmarkt als India een flinke boost krijgen. “Dit is een historische uitgebreide overeenkomst met de snelst groeiende grote economie in de wereld”, beklemtoonde hij.

Premier Scott Morrison heeft eveneens grote verwachtingen. “We openen de deur van één van de grootste economieën ter wereld”, zei hij. Australië verwacht de handel tussen beide landen binnen enkele jaren te verdubbelen.

We openen de deur van één van de grootste economieën ter wereld

Hoewel de verwachtingen zijn overtroffen, is er ook kritiek. Het verdrag zou niet de markttoegang bieden die andere vrijhandelsverdragen van Australië opleveren. Dat heeft vooral te maken met het sterke protectionisme in India.

Goedkopere importproducten aanschaffen

De afschaffing van 85% van de tarieven geldt in eerste instantie voor € 8,7 miljard aan Australische producten. Australische consumenten en bedrijven kunnen op hun beurt weer goedkopere importproducten aanschaffen, omdat de tarieven op 96% van de Indiase producten worden geschrapt.

Het bruto nationaal product in India stijgt dit boekjaar (2021-2022) naar verwachting met 9%. In 2022-2023 komt die groei volgens schattingen uit op 7,1%. In 2020 was India in grootte de zevende handelspartner van Australië, goed voor een export ter waarde van ruim € 11,6 miljard.

Wat zijn de voor- en nadelen van handelsverdragen voor agrifood? En welke verdragen zijn er? Lees meer over handel op deze themapagina

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer