Doorgaan naar artikel

Harde brexit wordt dure zaak voor Arla

Geüpdatet op:
Demonstranten in Londen. Het concern probeert al wel de gevolgen van een dreigende harde brexit te beperken door bepaalde productielijnen over te hevelen naar Groot-Brittannië. Foto: ANP

Demonstranten in Londen. Het concern probeert al wel de gevolgen van een dreigende harde brexit te beperken door bepaalde productielijnen over te hevelen naar Groot-Brittannië. Foto: ANP

Een harde brexit gaat bij zuivelconcern Arla fors in de papieren lopen. Dat blijkt uit cijfers die Arla’s Europa-directeur Peter Giørtz-Carlsen noemt in de Deense zakenkrant Børsen.

Alleen de importheffingen vergen volgens de voorlopige ramingen van het concern € 100 miljoen, als er geen handelsakkoord tot stand komt met de EU. Vrije toegang tot de Britse markt is voor het concern van het grootste belang, onderstreept Giørtz-Carlsen.

Heffingen

Van de zuivel die Arla in het VK afzet, komt 20% uit de fabrieken in de EU. Van de concernomzet komt rond de 25% ofwel € 2,7 miljard tot stand in Groot-Brittannië. Daar staat tegenover dat 80% van de Britse Arla-zuivelproducten worden gemaakt van melk van de Britse leveranciers. Tevens exporteert Arla echter in Groot-Brittannië gemaakte producten, waaronder cheddar, naar de EU, maar die krijgen dus op hun beurt ook te maken met heffingen, maar in dit geval van ‘Brussel’.

Verplaatsing productie

‘De importheffingen dreigen zuivelproducten in het VK dusdanig duur te maken, dat dit tot afzetverlies leidt’, voorziet Giørtz-Carlsen. Het concern probeert al wel de gevolgen van een dreigende harde brexit te beperken door bepaalde productielijnen over te hevelen naar Groot-Brittannië. “We hebben al besloten om € 25 miljoen te investeren in de verplaatsing van de productie van lactosevrijemelk voor de Britse afnemers naar het VK zelf”, aldus het directielid.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin