Harde toon acties is graadmeter van nood op erf

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Twee op drie boeren vinden toon Farmers Defence Force niet te hard, blijkt uit peiling door Boerderij en EenVandaag.

Twee derde van de boeren vindt de toon van Farmers Defence Force niet te hard. Zij vinden ook dat publieksonvriendelijke acties geoorloofd zijn om een signaal af te geven. Dit blijkt uit een enquête van Boerderij en actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 1.400 veehouders.

Vier op de tien veehouders vinden zelfs dat intimidatie van politici en autoriteiten door boeren moet kunnen.

Helft bevolking heeft geen begrip

De uitkomst klinkt hard. Juist op het moment dat uit een andere enquête blijkt dat de helft van de bevolking geen begrip (meer) heeft voor nieuwe boerenacties.

Veel boeren zitten klem. Zij willen echt wel maatregelen nemen, maar hebben bar weinig vertrouwen in het kabinet

De enquête-uitslag is echter een belangrijk signaal dat het menens is in de veehouderij. De acties zijn allang geen oprisping meer van alleen ongenoegen. Veel boeren zitten klemvast. Zij willen echt wel maatregelen nemen, maar hebben bar weinig vertrouwen in het kabinet, premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. In hun optiek is het poldermodel van LTO Nederland aan revisie toe.

Harde lijn nodig voor koerswending beleid

De harde lijn is nodig om een koerswending in het beleid te bewerkstelligen, vinden de boeren. Beleid dat gebaseerd op de nieuwe cijfers over stikstofdepositie.

Cijfers RIVM ‘kloppen niet’

Volgens cijfers die het Mesdagfonds vandaag publiceert, is de landbouw verantwoordelijk voor veel minder stikstofdepositie dan tot nu toe wordt aangenomen. De cijfers van het RIVM, waarop het kabinet zich baseert, deugen volgens het fonds niet.

Lees ook:

Enquête: veehouder heeft geen vertrouwen in kabinet

en: Acties van boeren voor alternatief stikstofbeleid.Beheer