Hectiek op biggenmarkt

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De biggenmarkt is hectisch. Biggen zijn niet aan te slepen, zo lijkt het. Dat komt deels doordat het aanbod is afgenomen.

Het na-ijleffect van de hitte in de zomer vermindert wel. Handelaren melden dat vermeerderaars weer grotere tomen in hun afdelingen zien. Ook zullen er op termijn af en toe weer tomen van gesloten bedrijven vrijkomen die ze onder de huidige omstandigheden nog allemaal zelf in de stallen houden.

Die extra biggen zijn echter nog niet in de handel. Het zal naar verwachting nog zes tot acht weken duren voordat daar enig effect van in de aanbodkant te merken is. En dan nog zal dat het effect van de biggen die voorheen van bedrijven kwamen die aan de vitalisering meedoen, niet ineens uitvlakken.

Minder maar zwaardere biggen

Er zijn gewoon minder biggen. En de veranderde vraag-aanbodverhouding is terug te zien in de gewichten; handelaren leveren nu biggen die een paar kilo lichter zijn dan een aantal weken geleden.

Tegenover het kleinere volume staat een grotere vraag. Inlands zijn biggen goed te plaatsen, maar ook de interesse bij Duitse varkenshouders neemt steeds meer toe. Maar net als ieder voorjaar om deze tijd is Spanje de trendzetter. De kapitaalkrachtige coöperaties betalen grif € 68 per big voor grote koppels vrije biggen. De notering in Zamora stijgt deze week € 5. Een big van 20 kilo komt daarmee op € 73.

Flinke prijsstijgingen

Grote vraag en gering aanbod zorgen week op week voor flinke prijsstijgingen. Die worden ook de komende week weer verwacht. Al zullen vleesvarkenshouders, met de gemiste opbrengsten op biggen van € 100 vorig jaar, met het oplopen van de getallen ook steeds zorgvuldiger de afweging maken om al dan niet op te leggen. Maar zolang de varkensprijs ook met grote sprongen stijgt, lijkt er nog weinig rem op de biggenprijs.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.