Heffing drukt Britse suikerconsumptie

21-04 | |
Foto: Canva/ArtStudio Images
Door de suikertaks zijn Britten minder suiker en meer zoetstoffen gaan eten. - Foto: Canva/ArtStudio Images

Door de suikertaks zijn Britten minder suiker gaan eten. Volgens marktbureau Agritel is de suikerconsumptie in het Verenigd Koninkrijk (VK) met 48.000 ton per jaar gedaald.

Het VK voerde de suikertaks in in april 2018. Maar sindsdien is het verbruik van kunstmatige zoetstoffen sterk gestegen, constateert Agritel. Het VK verbruikt jaarlijks zo’n 2 miljoen ton suiker.

De Britse suikertaks (Soft Drinks Industry Levy) werd in maart 2016 aangekondigd en in april 2018 ingesteld. De regering deed dat om overgewicht tegen te gaan. De opbrengst van de suikertaks zou jaarlijks 240 miljoen Britse ponden (€ 287 miljoen) aan belastinggeld opleveren. Veel Britse frisdrankproducenten hadden voorafgaand aan de invoering het suikergehalte in hun producten al verlaagd.

Hoger risico op kanker

De suikertaks heeft echter wel een neveneffect, stelt Agritel. Volgens het marktbureau zijn de Britten meer kunstmatige zoetstoffen gaan consumeren, zoals aspartaam en acesulfaam-K. Dat kan nadelig zijn voor gezondheid, haalt Agritel een Frans onderzoek aan. “Een recente studie in Frankrijk onder meer dan 100.000 mensen toonde aan dat het risico op kanker werd verhoogd door overmatige consumptie van zoetstoffen als aspartaam ​​en acesulfaam-K. Britse onderzoekers hebben ook ontdekt dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ziekteverwekkende bacteriën in de darm. Zoetstoffen kunnen een suikerverslaving versterken.”

Suikertaks in regeerakkoord

De Nederlandse regering heeft in het regeerakkoord de invoering van een suikertaks opgenomen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) verkent de mogelijkheid om in de toekomst een hogere suikertaks te heffen op frisdrank met veel suiker.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer