Doorgaan naar artikel

Heftige reacties op misstanden slachterij

Varkens in Nood bracht undercoverbeelden naar buiten over misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Fastfoodketen McDonald's wil geen vlees meer afnemen van de slachterij. - Foto: Harold Versteeg / Hollandse Hoogte / ANP premium

Varkens in Nood bracht undercoverbeelden naar buiten over misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Fastfoodketen McDonald's wil geen vlees meer afnemen van de slachterij. - Foto: Harold Versteeg / Hollandse Hoogte / ANP

McDonald’s wil geen vlees meer van Gosschalk. Misstanden in slachthuis worden niet meer getolereerd.

Misstanden in slachterijen achtervolgen de vleessector al jaren. Dit keer is het de beurt aan slachthuis Gosschalk in Epe. Varkens in Nood bracht undercoverbeelden naar buiten die allerlei handelingen laten zien die niet door de beugel kunnen. Niet in de ogen van activisten, maar ook niet in de ogen van iedere weldenkende medewerker, slachterij-eigenaar en veehouder. De afschuw is breed uitgesproken, en in heel heftige woorden bovendien.

Bagatelliseren dierenwelzijn geen optie

Dierenwelzijn mag nooit ter discussie staan. Bagatelliseren is geen optie. Dat heeft slachterij Gosschalk dan ook niet gedaan. Zij heeft onder meer de betrokken medewerkers geschorst en alle medewerking verleend aan toezichthouder NVWA. Die heeft de slachterij in feite onder curatele geplaatst. Er geldt een verscherpt toezicht – zo mogen dieren alleen worden gelost als er toezicht aanwezig is, en wordt cameratoezicht frequenter uitgevoerd. Dat staat nog los van de aangifte die is gedaan door Varkens in Nood. Het Functioneel parket en NVWA gaan bekijken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Dat is niet mals, en kan het bedrijf veel geld kosten en uiteindelijk zelfs einde oefening betekenen.

Dat duurt echter veel te lang in de ogen van de politiek en een grote afnemer. De Tweede Kamer eist nu al sluiting van de slachterij. Dat gebeurde al eerder, maar nu pleiten ook politici van VVD en CDA voor sluiting. Of dat zomaar kan op basis van wat nu bekend is, moet blijken. Minister Schouten gaat het in ieder geval bekijken, heeft haar collega Koolmees toegezegd.

Maatschappij, politiek en afnemers willen een soort nul-tolerantie wat betreft misstanden

Strijd tegen misstanden via sociale media

Een andere ontwikkeling is dat al minimaal één grote afnemer de samenwerking op wil zeggen. McDonald’s wil geen vlees meer van Gosschalk. Niet onbegrijpelijk, de strijd tegen misstanden loopt steeds meer via sociale media en richt zich ook op de afnemers. Hoe dit uitpakt moeten we nog zien, maar het signaal is duidelijk. Misstanden worden niet meer getolereerd. Maatschappij, politiek en afnemers willen een soort nul-tolerantie. Of dat haalbaar is of niet is nu niet aan de orde, gezien de heftige reacties.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin