Hein Schumacher bij NZO: verkeerd hooi op de vork

Hein Schumacher moet geld verdienen voor FrieslandCampina, en niet op de voorzittersstoel van de NZO zitten.

“Dat had hij niet moeten doen”, vindt Hans. Hij doelt op de topman van FrieslandCampina, Hein Schumacher, die voorzitter van de NZO is geworden. U weet wel, de club van de gezamenlijke Nederlandse Zuivel.

Absolute zeggenschap

FrieslandCampina heeft de meerderheid van stemmen en dus de absolute zeggenschap. Ook in het bestuur. Daar zit naast Schumacher de directeur coöperatiezaken, Jeroen Elfers. En Hester May, u weet wel, de vrouw die de actiegroep Bezorgde FrieslandCampina Boeren graag zag vertrekken. Dit door haar prestaties uit het verleden. Die passen niet in het plaatje dat we nu graag zien. Een stel bestuurders dus dat de boeren niet erg aanspreekt.

En dan heb ik het nog niet eens over de vorige directeur, Tjeerd de Groot. Die wil nu immers de helft van de boeren om zeep helpen.

Reken maar dat A-Ware, Cono en Rouveen als concurrerende uitbetalers in hun vuistje lachen

“Dat was het verleden”, zegt Hans, “Maar Hein Schumacher is de toekomst. We zijn niet onder de indruk van zijn prestaties bij FrieslandCampina. We verwachten van hem een betere melkprijs. En niet nog een voorzitterschap van de NZO er bij. Reken maar dat A-Ware, Cono en Rouveen als concurrerende uitbetalers in hun vuistje lachen. Zij thuis druk bezig voor een zo hoog mogelijke melkprijs en Hein op de voorzittersstoel zetten. Dat lijkt een eer, maar is het niet.”

NZO predikt vooral duurzaamheid

Hans heeft gelijk. NZO predikt vooral duurzaamheid. Daar hebben boeren de buik van vol, met de stikstofcrisis die als donkere wolk boven de bedrijven hangt. Het drietal van FrieslandCampina boezemt dan niet direct vertrouwen in dat het voor de boer wel goed komt.

Elfers heeft als directeur coöperatiezaken de leden niet op zijn hand, en mevrouw May is al afgeserveerd voordat ze aan de wedstrijd is begonnen. Daar had Hein Schumacher niet als voorzitter in moeten stappen.

Boerengeluid

Wat opvalt, is dat er verder geen enkele boer in het bestuur van de NZO zit. Fout. Het gaat daar ook over duurzaamheid op de boerderij. Daar hoort een boerengeluid bij. Iemand als Keurentjes had daar moeten zitten, in plaats van Hein Schumacher. Die moet geld verdienen voor FrieslandCampina, waar ook ter wereld.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.