Doorgaan naar artikel

Heineken breidt fabriek in Suriname uit

Heineken kan uitbreiden in Suriname als gevolg van een wijziging op de wet bieraccijns.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Heineken kan door een wetswijziging zelf bier gaan produceren in Suriname. - Foto: Canva premium

Heineken kan door een wetswijziging zelf bier gaan produceren in Suriname. - Foto: Canva

Door een wetswijziging kan Heineken zijn brouwerij in Suriname uitbreiden.

Doordat de wet bieraccijns is gewijzigd, is het nu mogelijk voor Heineken om eigen bier te gaan produceren in Suriname. Hiervoor gaat Heineken miljoenen investeren in uitbreidingen. In de fabriek, Surinaamse Brouwerij, wordt op dit moment alleen Parbobier gebrouwen.

Voor de wetswijziging brouwden lokale bierproducenten niet meer dan 20 miljoen liter bier per jaar. Voor alle liters daarboven gold een hoger accijnstarief. De maximale hoeveelheid wordt nu 50 miljoen liter. Hierdoor kan Heineken ook eigen bier gaan produceren voor de Surinaamse markt in de fabriek waar de bierproducent de grootste aandeelhouder is (76,3%).

Extra accijns

De wetswijziging zal de Surinaamse overheid waarschijnlijk enkele miljoenen extra aan accijns opleveren. Heineken heeft ook brouwerijen in Mexico en Brazilië, maar kan met de uitbreiding in Suriname ook Caribisch gebied gaan bedienen. Onlangs versterkte Heineken zijn positie ook al in zuidelijk-Afrika door overnames.

Parbobier

In het Surinaamse parlement heerst onrust over de uitbreiding van Heineken. Sommigen vrezen dat het bierbedrijf ervoor zal zorgen dat het Parbobier langzaam van de markt zal verdwijnen. Directeur van Surinaamse Brouwerij Reinoud Ottervanger geeft aan dat Parbobier niet zal verdwijnen, maar juist kan groeien: “We zien exportmogelijkheden naar onder meer Nederland, Curaçao en de buurlanden Frans-Guyana en Guyana, en wie weet Amerika.” Op dit moment is het al mogelijk om Parbobier in Nederland te kopen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin