Heineken: meer winst maar in 2023 blijvende uitdagingen

01-08 | |
Foto: Canva/Isabella Mendes/Pexels
Foto: Canva/Isabella Mendes/Pexels

Bierbrouwer Heineken maakte in het eerste halfjaar van 2022 ruim 22% meer winst. Die kwam uit op € 1,3 miljard. De netto-omzet steeg met ruim een derde tot € 13,5 miljard.

Door prijzen te verhogen, wist het bedrijf de hogere kosten voor onder andere energie en grondstoffen op te vangen. “Onze acties op het gebied van prijsstelling, inkomstenbeheer en productiviteit compenseerden de aanzienlijke inflatiedruk in onze kostenbasis. Als gevolg hiervan ligt het bedrijfsresultaat nu fors hoger dan in 2019”, aldus CEO Dolf van den Brink.

Heineken verwacht dat er ‘inflatoire druk’ op de kosten zal blijven en ook in de tweede helft van 2022 en 2023 impact zal hebben. ‘“De recente verzwakking van sommige grondstoffen (zoals granen, red.) wordt gecompenseerd door de ongekende prijsniveaus en het beschikbaarheidsrisico van aardgas, met vooral gevolgen voor Europa, onze grootste regio. Onze acties op het gebied van prijsstelling en inkomstenbeheer hebben deze inflatoire druk tot dusver in absolute termen effectief gecompenseerd, en we blijven ons inzetten om dit te blijven doen.” Voor de rest van het jaar en 2023 houdt het bedrijf echter ook rekening met een ‘toenemende risico dat de toenemende druk op de koopkracht van de consument de bierconsumptie zal beïnvloeden’.

Meer vraag naar premiumbier

Ondanks de inflatie, zette de vraag naar premiumbieren ook door. Bierdrinkers waren bereid meer te betalen voor een Heineken-biertje dan van een ander merk van het bedrijf. “We hebben wel een hypothese dat mensen op duurdere zaken bezuinigen, maar een biertje als een soort betaalbare luxe zien in moeilijker tijden”, aldus de CEO.

Overigens merkte Heineken bij de biervolumes de effecten van zijn terugtrekking uit Rusland. Over de verkoop van de Russische activiteiten zijn gesprekken gaande, maar een deal is er nog niet. Heineken denkt dat dit in de tweede jaarhelft komt. Waar het bedrijf eerder nog rekening hield met een afboeking van € 400 miljoen, is daar nu geen sprake meer van.

Kloosterman


Beheer