Heineken: volledig vertrek uit Rusland

28-03 | |
Foto: ANP/ Sander Koning
Foto: ANP/ Sander Koning

Bierbrouwer Heineken gaat stoppen met alle activiteiten in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Enkele weken terug maakte het bedrijf al bekend dat het stopte met de export naar Rusland en werden nieuwe investeringen stopgezet. De lokale productie van Russische merken en merken als Amstel ging nog wel door. Volgens de brouwer is het gezien de huidige omstandigheden niet langer duurzaam noch levensvatbaar om de eigenaar te blijven van activiteiten in Rusland. Dat meldt Heineken in een verklaring.

Kosten € 400 miljoen

Heineken streeft naar een ‘ordentelijke overdracht aan een nieuwe eigenaar in overeenstemming met internationale en lokale wetten.’ Gedurende de periode tot aan de overdracht is het voor veiligheid en welzijn van de werknemers essentieel om door te gaan met de al verminderde activiteiten. Dat moet ook het risico op nationalisatie minimaliseren geeft de brouwer aan.

De salarissen van de 1.800 werknemers worden tot eind 2022 doorbetaald. Heineken geeft aan niet te willen profiteren van de verkoop en verwacht dat de verkoop een bijzondere last op gaat leveren van € 400 miljoen. Rusland is goed voor minder dan 2% van de totale omzet van Heineken.

Toenemende druk

Bedrijven als Heineken en andere internationale foodbedrijven zoals Danone en Pepsico staan onder steeds meer druk om volledig te stoppen met de activiteiten in Rusland. Het blijkt niet altijd mogelijk om zo maar te stoppen. Verkoop is sowieso lastig in de huidige omstandigheden en in hoeverre een redelijke prijs mogelijk is, is de grote vraag. Nog los van de vraag of het mogelijk is een eventuele opbrengst het land uit te krijgen. Een bedrijf als Burger King maakte onlangs bekend dat het zelf de activiteiten in Rusland niet kan stoppen omdat het geen meerderheid heeft in het Russische bedrijf dat exploitant is van de restaurants.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer