Skip to content

Hema definitief voor de helft van Jumbo-familie

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Uiteindelijk is met ABN Amro, ING en Rabobank € 400 miljoen aan financiering geregeld voor de overname van Hema. Foto: ANP

Uiteindelijk is met ABN Amro, ING en Rabobank € 400 miljoen aan financiering geregeld voor de overname van Hema. Foto: ANP

De overname van winkelketen Hema door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom kan doorgaan. De partijen hebben de bankfinanciering rond gekregen.

Ook zijn ze klaar met het boekenonderzoek. Daarmee is voldaan aan belangrijke voorwaarden voor de deal, die nu waarschijnlijk in februari kan worden afgerond. In oktober werd bekend dat de familie achter supermarktketen Jumbo dichtbij een overname van Hema was. Toen moesten nog belangrijke zaken geregeld worden en was de deal nog niet definitief. Uiteindelijk is met ABN Amro, ING en Rabobank € 400 miljoen aan financiering geregeld voor de overname. Ook zijn afspraken gemaakt over een nieuwe doorlopende lening van € 80 miljoen. Hema hoeft straks flink minder aan rentelasten te betalen.

Eigendom gelijk verdeeld

De familie Van Eerd krijgt via investeringsvehikel Mississippi Ventures 50% van de aandelen van Hema in handen en Parcom de andere helft. Dat Hema bij de familie Van Eerd wordt ondergebracht en niet bij Jumbo is overigens een bewuste keuze. Op die manier denkt Jumbo zich goed te kunnen blijven richten op de eigen strategische agenda en die van restaurantketen La Place. Het ligt wel voor de hand dat in de toekomst nauwer samengewerkt zal worden tussen Jumbo en Hema.

Belangrijke mijlpaal

“De aankondiging van donderdag is een belangrijke mijlpaal voor Hema, omdat de bankfinanciering een cruciale voorwaarde was voor het aangaan van de overeenkomst”, laat Hema-topman Tjeerd Jegen weten. Hema kwam eerder dit jaar in bezit van de obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Sindsdien werd gezocht naar mogelijke kopers. Jegen benadrukt dat Hema zich door de overname weer volledig op de eigen toekomst kan richten.

Winkels nu gesloten

De winkels van Hema in Nederland zijn momenteel gesloten, vanwege de strengere coronamaatregelen die maandag werden aangekondigd. Eigenlijk wilde Hema het merendeel van zijn winkels openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, maar woensdag werd bekend dat de filialen toch dichtgingen.

Meer thuisbezorgen

Hema heeft ook nieuwe kwartaalcijfers gepubliceerd. De keten laat weten dat de verkopen in het derde kwartaal nog redelijk op peil bleven, ondanks alle beperkingen in verband met de virusuitbraak en het daardoor teruggelopen klantenbezoek in de winkels. De netto-omzet daalde op jaarbasis licht, met ruim 2% tot dik € 310 miljoen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam meer dan een tiende lager uit op € 55 miljoen.

Het lukte Hema flink meer thuis te bezorgen. Hierdoor kon een belangrijk deel van het omzetverlies in de winkels worden opgevangen. De keten merkte daarnaast een duidelijk toegenomen vraag naar woonartikelen. Voorspellingen voor volgend jaar werden niet gegeven.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin