Hema verkoopt bakkerijen aan Bacu

24-11-2021 | |
Hema blijft de bekende tompucen verkopen. - Foto: ANP
Hema blijft de bekende tompucen verkopen. - Foto: ANP

Winkelketen Hema verkoopt haar bakkerijen aan Bacu, dat al brood en banket levert aan supermarktketen Jumbo.

Volgens Hema ontstaat zo de grootste bakkerij van Nederland. De Hema-bakkerijen blijven bakkerijproducten leveren aan de winkelketen, zoals taarten, vlaaien en tompouces. De 250 medewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar en behouden hun baan.

Aangesloten bij Bake Five

Hema heeft een centrale bakkerij in Almere en andere bakkerijen in Sneek, Zwolle, Doetinchem, Dordrecht en Helmond. Bacu is een familiebedrijf in het Brabantse Uden, met zo’n 550 medewerkers, dat is aangesloten bij Bake Five. Bake Five is een collectief van 7 familiebakkerijen dat op industriële schaal brood, koek en gebak produceert voor de foodservice en de retail.

Focus op verkoop van producten

Hema verkoopt de bakkerijen omdat het zich wil focussen op de verkoop van producten en niet op de productie ervan, zegt CEO Saskia Egas Reparaz. “Door de verkoop kan het vakmanschap van de bakkerijen beter worden benut en kan Hema zich nog beter focussen op de verkoop van de producten.”

Onderpand voor lening

Volgens de winkelketen blijven Hema en Jumbo zich richten op hun eigen producten. Jumbo is al langer betrokken bij Hema. De supermarktketen verstrekte een krediet van € 50 miljoen toen Hema begin 2021 werd overgenomen door de investeringsfondsen Parcom en Mississippi Ventures. De Hema-bakkerijen dienden als onderpand voor die lening. Met de opbrengst uit de verkoop van de bakkerijen aan Bacu wordt die lening afgelost. Hoeveel de verkoop totaal oplevert, is niet bekend gemaakt.

Mississippi Ventures

Mississippi Ventures is het investeringsfonds van de Nederlandse ondernemersfamilie Van Eerd, eigenaar van Jumbo Supermarkten. In oktober werd bekend gemaakt dat non-foodartikelen van Hema ook verkocht worden in de Jumbo-winkels. Dat geldt ook voor producten van restaurantketen La Place. Jumbo kocht La Place uit de boedel van warenhuisketen V&D. La Place is volledig onderdeel van de Jumbo Food Group. Hema is zelfstandig gebleven.

Egas Reparaz vaart een andere koers dan haar voorganger Tjeerd Jegen. Hema heeft afstand genomen van de vele buitenlandse avonturen van de afgelopen jaren en richt zich nu vooral op de eigen webshop en vestigingen in enkele Europese kernmarkten, waaronder Nederland, België en Luxemburg.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer