Foto: Canva
Hendrix Genetics heeft er een aansprekende klant bij. Het fokkerijbedrijf maakte onlangs bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met de Russische Cherkizovo Group voor de levering van varkensgenetica. ‘Onze fokkerij is gericht op dit type bedrijven’.
Volgens cijfers van de nationale unie van varkensvleesproducten in Rusland staat Cherkizovo op plaats vier van de ranglijst met de grootste varkensvleesproductie. In 2020 bedroeg de varkensvleesproductie van Cherkizovo 306.600 ton, op basis van levend gewicht. Daarnaast produceert het bedrijf ook kalkoenvlees en heeft het zijn eigen vleeskuikenintegratie. Alles opgeteld behoort het bedrijf tot de marktleiders in Rusland op gebied van dierlijke eiwitproductie.
Hendrix Genetics levert 25.000 F1-gelten plus overgrootouderdieren voor eigen aanfok van productiezeugen door Cherkizovo. De dieren zijn in Rusland gefokt. Sinds 2007 heeft Hendrix Genetics een overeenkomst met het Russische Znamensky Selekcionno-Gibridny Center LLC. Dit is onderdeel van holding Exima dat in Moskou ook een vleesverwerkingsbedrijf heeft. Deze Russische partner fokt de Hypor-zeugen voor de Russische markt en doet de distributie, legt Ton ten Dam uit, manager Centraal- en Oost-Europa van Hendrix Genetics.
Lees verder onder de foto.
Hoe groot wordt het Hypor-aandeel in de zeugenstapel van Cherkizovo?
“Dat wordt een belangrijk aandeel. Een percentage noem ik niet, dat is ook zo met de Russische klant afgesproken. De leveringen lopen trouwens al een tijd. Er zijn circa 15.000 F1-gelten geleverd en ik denk dat rond de zomer alle gelten geleverd zijn. De eigen aanfok doet Cherkizovo volgens ons BioHypor-programma. De data komen bij ons in Boxmeer en wij kunnen ze dan begeleiden om de maximale genetische vooruitgang te halen.”
Jullie schrijven dat het slachtgewicht tot 135 kilo kan oplopen. Gaat dat ook gebeuren?
“Ja, zwaarder slachten is de trend. Een aantal jaren geleden gingen in Rusland de varkens met 115 kilo naar de slacht. Integraties als Cherkizovo rekenen continu aan hun kostprijs. Voor hen is een cent kostprijsverlaging per kilo vlees veel geld. Onze varkens kunnen tot 135 kilo doorgroeien, zonder dat deze vervetten of de eindgroei afzwakt. Daar is op gefokt. De Russen willen ook spenen op levensdag twintig. De biggen kunnen dan 6,2 kilo wegen. Onze varkensfokkerij is gericht op dit type, verticaal geïntegreerde bedrijven.”
In Rusland groeit de veehouderij hard. Blijft dat zo?
“Ja, bedrijven blijven groeien en gaan ook samen. Ik denk dat over enige jaren 10 à 15 varkensvleesproducten 85% van de Russische productie voor hun rekening nemen. Ze gaan ook geleidelijk meer vlees exporteren. Daarbij richten ze hun pijlen volledig op de Aziatische markt. De bedrijven in Rusland die goed worden geleid en geen zware financiering hebben, verdienen goed. De financieringslasten zijn hoog in Rusland, omdat banken in acht jaar tijd hun geld terug willen hebben.”
Hoe belangrijk is Rusland voor jullie?
“Heel belangrijk. Het staat voor de varkenshouderij in onze top 5 van afzetmarkten.”