Henk Staghouwer nieuwe minister LNV

30-12-2021 | |
Henk Staghouwer (ChristenUnie) is nu nog in de provincie Groningen gedeputeerde voor landbouw en natuur. - Foto: Rien Linthout, provincie Groningen
Henk Staghouwer (ChristenUnie) is nu nog in de provincie Groningen gedeputeerde voor landbouw en natuur. - Foto: Rien Linthout, provincie Groningen

Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister op het departement Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Helemaal op de lijn van Schouten”, aldus Staghouwer.

Bij de vorming van het derde kabinet-Rutte zoemde zijn naam al rond als potentieel minister van Landbouw. Nu komt het er dan toch van: Gronings gedeputeerde Henk Staghouwer (1962), volgt Carola Schouten op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dat Staghouwers naam donderdag verscheen op het lijstje van nieuwe bewindslieden is voor insiders geen verrassing. De Groningse gedeputeerde heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt als een gepassioneerd bestuurder, met een warm hart voor de landbouw.

Staghouwer is van oorsprong ondernemer. Hij was jarenlang eigenaar van een bakkerijbedrijf voordat hij de Groningse politiek inging.

In 2013 werd hij gedeputeerde voor landbouw in het Groningse college, een functie die hij tot de dag van vandaag is blijven vervullen. Hij bemoeide zich met enige regelmaat met het landelijke of het Europese landbouwbeleid, ook in zijn functie van bestuurder bij het Interprovinciaal Overleg.

Lees ook: Christianne van der Wal (VVD) wordt minister voor Natuur en Stikstof in het nieuwe kabinet

Verdienmodel boer en tuinder

Op meerdere gelegenheden heeft Staghouwer er blijk van gegeven dat een goed verdienmodel voor de boer en tuinder voor hem op de eerste plaats komt. Dat gaat gepaard met goed rentmeesterschap. “Daar gaat het om in de kern. Goed zorgen voor de aarde, op weg naar een landbouw die toekomstbestendig is”, aldus de nieuwe minister in 2019 op Boerderij.nl. Hij zei toen dat hij in zijn functie als gedeputeerde wil bijdragen dat de sector ook op lange termijn in staat is om goed voedsel te produceren. “Wat dat betreft zit ik helemaal op de lijn van mijn partijgenoot Carola Schouten.”

Staghouwer kon niet veel met boeren die zeggen dat ze meer dieren nodig hebben om hun businessmodel rond te krijgen. “Zo zwart-wit is het volgens mij niet”, zei hij.

Als bestuurder in Groningen heeft hij een rol gespeeld in het wegnemen van de tegenstellingen tussen de landbouw enerzijds en de provinciale politiek anderzijds.

Staghouwer kent de weg naar Brussel.

Lees verder onder de tweet.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer