Herbevolking varkensbedrijven in Belgisch AVP-gebied

25-01 | |
Waarschuwingen voor verspreiding Afrikaanse varkenspest in jachtgebieden. - Foto: ANP
Waarschuwingen voor verspreiding Afrikaanse varkenspest in jachtgebieden. - Foto: ANP

De varkenshouders in het kerngebied Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Belgische provincie Luxemburg mogen hun bedrijven met ingang van maandag 25 januari weer herbevolken.

Dit maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend. Het gaat om 67 bedrijven die in september 2018 geruimd werden vanwege een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in de regio. 4.150 varkens werden geruimd en de bedrijven moesten minimaal 18 maanden leeg blijven staan. De bedrijven ontvingen hiervoor een vergoeding van de overheid.

Versoepeling transportregels

Naast de herbevolking versoepelt de Belgische overheid ook de transportregels voor varkens. Het is weer mogelijk om varkens van verschillende bedrijven op één vrachtwagen te laden. Ook het lossen van een lading fokvarkens op verschillende bedrijven is weer mogelijk. Het FAVV wijst varkenshouders er wel op om daarbij de bioveiligheidsmaatregelen te blijven opvolgen.

Met het intrekken van de beperkingen komt er een eind aan ruim twee jaar van maatregelen. Wel blijven maatregelen rond reiniging en ontsmetting van transportmiddelen en bedrijfshygiëne van kracht.

Afrasteringen blijven intact

In de toezichtsgebieden blijven de afrasteringen voorlopig intact en onderhouden. Daarnaast blijven jagers in elk geval tot eind augustus zoeken naar wilde zwijnen en kadavers daarvan. Deze worden geruimd en getest op AVP. Ook worden er DNA-testen uitgevoerd op de karkassen om te controleren dat er geen nieuwe wilde zwijnen het gebied in komen.

van der LindeBeheer