Herstel economie betekent nog geen hogere rente

12-11-2020 | Laatste update op 28-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het nieuws dat er op korte termijn een vaccin tegen het coronavirus kan zijn, heeft deze week een flinke opleving van de beurzen veroorzaakt.

Een vaccin kan ervoor zorgen dat de economie wereldwijd aan kan trekken. Dat hoeft nog niet te betekenen dat ook de rente weer kan stijgen. Vooralsnog blijven de rentes laag, ook als de economie aantrekt. Dat stelt ABN Amro in de wekelijkse analyse van de geldmarkt. Zowel de Fed als de Europese Centrale Bank ECB zullen de rentes laag houden zolang de economieën zwak blijven.

Vooralsnog blijft er onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump heeft nog steeds niet erkend dat Joe Biden heeft gewonnen. Ook de uitkomst in de senaat is nog onzeker en dat kan zelfs tot begin januari voortduren. Op de valutamarkten is de overtuiging dat Biden de president wordt, maar zolang dat niet is erkend blijven beleggers onzeker. De dollar bewoog sinds 2 november van $ 1,1652 naar $ 1,1883 op 9 november en staat inmiddels weer op $ 1,1791 volgens de ECB- koers op 12 november.

Brexit-akkoord op komst

Komende week is er wellicht een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de handelsbetrekkingen na de brexit. De onderhandelingen gaan komend weekend en begin volgende week door. Britse regeringsfunctionarissen zijn optimistisch over een spoedige deal. Dat zou een grote opluchting zijn voor beide partijen en zeker ook voor de Nederlandse economie als belangrijke handelspartner van de Britten.

Britse pond

De onzekerheid is ook te zien aan de Britse pond. Begin deze week steeg de koers nog flink ten opzichte van de euro, maar op donderdag moest de Britse munt een deel van de winst toch weer prijsgeven en eindigde op net iets minder dan GBP 0,90 per euro. De koers wordt voor bedrijven die zakendoen met het VK belangrijker dan ooit. Britse banken sorteren al voor op de brexit en maken het lastiger voor niet-Britse bedrijven om een rekening in Britse ponden aan te houden.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer