Doorgaan naar artikel

Herstel EU-varkensmarkt duurt nog maanden

De geldende prijzen voor biggen van 30 kilo van € 57 zijn verre van toereikend, Landwirtschaftskammer Niedersaksen rekent al met een kostprijs van € 70. - Foto: Canva/RossHelen premium

De geldende prijzen voor biggen van 30 kilo van € 57 zijn verre van toereikend, Landwirtschaftskammer Niedersaksen rekent al met een kostprijs van € 70. - Foto: Canva/RossHelen

Voor het eind van de zomer ziet het er niet naar uit dat de Europese markt voor varkensvlees sterk verbetert. Dit stelde dr. Albert Hortmann-Scholten, hoofd varkenshouderij en markt binnen de Landwirtschaftskammer Niedersaksen (LWK).

Hortmann-Scholten sprak woensdag tijdens de studiedag van het Duitse vakblad SUS in Saerbeck. Met name de voerprijzen lopen nog altijd op door de oorlog in Oekraïne, dit treft niet alleen de Europese sector maar de hele wereld. Hortmann-Scholten stelt dat Spanje binnen de EU bekendstaat als het land met lage productiekosten, maar nu met hogere voerkosten kampt dan bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, namelijk met € 48-49 per 100 kilo.

Opbrengstprijs moet richting € 2,50

De hoge voerkosten is iets waar de Europese varkenshouderij de komende jaren rekening mee moet blijven houden, hetzelfde geldt voor energieprijzen, lonen en inflatie. Duidelijk is dat de sector niet meer uit de voeten kan met prijzen van € 1,60 tot € 1,70 zoals in de afgelopen 10 jaar. De geldende prijzen voor biggen van 30 kilo van € 57 zijn verre van toereikend, LWK rekent momenteel al met een kostprijs van € 70.

“Als alle kosten volledig doorgerekend worden, zal een vleesvarken tussen de € 2,40 en 2,60 per kilo moeten opbrengen. En dan is er nog niet eens gerekend met de bouwkosten voor onder andere ombouw naar kooivrije huisvesting. Als LWK adviseren we varkenshouders te wachten met bouwplannen omdat de kosten voor bouwmateriaal de pan uit rijzen”, stelde Hortmann-Scholten.

Kosten doorberekenen in de kolom is dus voorlopig niet mogelijk. Een vleesvarkenshouder kan nu wel € 2,10 per kilo aan kosten maken voor duurdere biggen, maar het is de vraag of hij dat over 100 tot 110 dagen daadwerkelijk ontvangt. Vanwege de zeer moeizame markt schat het LWK in dat nu zo’n 20 tot 25% van de vleesvarkensplaatsen leeg staan.

Kosten wereldwijd probleem

Op de wereldmarkt ziet Hortmann-Scholten weinig ruimte voor verbetering. Spanje is binnen de EU altijd kartrekker wat prijsstijgingen betreft, alleen kunnen Duitsland, Denemarken en Nederland die nu onvoldoende volgen. Ook in China kampt de sector met problemen door oplopende voerkosten. Chinese varkenshouders hebben minstens € 3 per kilo nodig en krijgen hooguit € 2,80. Ook in de VS ziet Hortmann-Scholten oplopende productiekosten en achterblijvende opbrengsten.

Kijkend naar de beurs van Chicago stelt de econoom dat een echte prijsstijging er pas na de zomer in lijkt te zitten. De prijsontwikkeling wordt nu tegengewerkt door een prijsshock bij consumenten die de stijging van de voedselprijzen met 20 tot 30% te verwerken krijgen.

Enkele lichtpuntjes

Toch zijn er een paar lichtpuntjes. Zuid-Korea is akkoord met de import van Duits varkensvlees op basis van regionalisering, al duurt het nog een aantal maanden voordat er daadwerkelijk geëxporteerd kan worden. Verder is er een internationale krapte naar alle vleessoorten, pluimveevlees is de grootste concurrent van varkensvlees en die sector kampt in de EU met uitbraken van vogelgriep.

Als laatste biedt de Britse markt afzetruimte omdat het Verenigd Koninkrijk een zelfvoorzieningsgraad heeft van circa 50%. Hortmann-Scholten stelt voor de Duitse sector dat het bij de slachterijen wel doorgedrongen is dat prijzen van € 1,80 niet houdbaar zijn. Het lastige is dat ze door de retail tegen elkaar worden uitgespeeld. Op dat vlak zijn zowel de varkensvleessector als de zuivelsector zeer gevoelig, omdat ze hun verse product kwijt moeten en het niet kunnen bewaren zoals andere levensmiddelenproducenten.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin