Herstel Europese horeca niet voor zomer 2021

02-07-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het duurt nog zeker een jaar voordat de Europese horeca de terugval in omzet door de coronacrisis te boven is. Dat stelde Eva Goscik, analist Protein Food & Agribusiness bij Rabobank, afgelopen dinsdag tijdens een webinar voor de vleeskalverhouderij.

Goscik rekent voor herstelmogelijkheden met een begindatum van 8 juni, de datum waarop in Europese landen de horeca voorzichtig weer open mocht. Drie maanden na die datum is de verwachting dat de omzetten in de horeca nog 30 tot 50% lager liggen dan voor de coronacrisis.

Nieuwe lockdowns mogelijk

Richting december zal de achterstand gemiddeld nog altijd rond de 35% liggen. Zonder nieuwe lockdowns, die de horeca opnieuw kunnen treffen, zou begin juni 2021 de gemiddelde terugval van de omzet nog altijd rond de 20% bedragen.

Voor Nederland verwacht de Rabobank-analist begin september een terugval van 53%, richting december zo de omzet nog altijd 32% achterblijven en tegen juni 2021 is er nog altijd sprake van 20% terugval.

Het herstel van de horeca-omzet heeft direct effect op de prijzen voor agrarische producten. Met name luxe vleessoorten als kalfsvlees en frites zijn afhankelijk van de ontwikkelingen in de horeca.

van der Linde


Beheer