Doorgaan naar artikel

Herstel Europese horeca niet voor zomer 2021

Foto: Canva

Foto: Canva

Het duurt nog zeker een jaar voordat de Europese horeca de terugval in omzet door de coronacrisis te boven is. Dat stelde Eva Goscik, analist Protein Food & Agribusiness bij Rabobank, afgelopen dinsdag tijdens een webinar voor de vleeskalverhouderij.

Goscik rekent voor herstelmogelijkheden met een begindatum van 8 juni, de datum waarop in Europese landen de horeca voorzichtig weer open mocht. Drie maanden na die datum is de verwachting dat de omzetten in de horeca nog 30 tot 50% lager liggen dan voor de coronacrisis.

Nieuwe lockdowns mogelijk

Richting december zal de achterstand gemiddeld nog altijd rond de 35% liggen. Zonder nieuwe lockdowns, die de horeca opnieuw kunnen treffen, zou begin juni 2021 de gemiddelde terugval van de omzet nog altijd rond de 20% bedragen.

Voor Nederland verwacht de Rabobank-analist begin september een terugval van 53%, richting december zo de omzet nog altijd 32% achterblijven en tegen juni 2021 is er nog altijd sprake van 20% terugval.

Het herstel van de horeca-omzet heeft direct effect op de prijzen voor agrarische producten. Met name luxe vleessoorten als kalfsvlees en frites zijn afhankelijk van de ontwikkelingen in de horeca.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin