Doorgaan naar artikel

Herstel food vertraagt door tekort aan personeel en containers

De voedingsmiddelenindustrie groeit dit jaar met 2% in volume.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De voedingsmiddelenindustrie groeit dit jaar met 2% in volume, vooral door het geleidelijk heropenen van de horeca.

Het aandeel van de ondernemers dat belemmeringen ervaart, neemt echter amper af. Dat stelt ABN Amro vast in een update van zijn sectorprognoses. Een van de redenen is personeelstekort.

18% van de ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie heeft een personeelstekort, stelt analist Nadia Menkveld vast op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan voor de coronacrisis. Een voorbeeld is het aantal vacatures voor mechanisch operator in de voedingsindustrie, dat verdubbelde in een jaar tijd naar 1.000 in juli. Ook tal van andere specifieke beroepen in de industrie zijn steeds gewilder, zonder dat er voldoende aanbod tegenover staat.

Drankenindustrie blijft achter

Voor de groei in 2022 gaat ABN Amro voor de voedingsindustrie uit van 1,5% in volume. De drankenindustrie blijft achter. De krimp in 2020 wordt dit jaar met een groei van 4% nog niet goedgemaakt, onder meer doordat nog niet alle horeca volledig open is en er nog amper evenementen zijn. De drankensector komt in 2022 ondanks een groei van 6% maar net boven het volume van voor de coronapandemie uit.

Duurdere grondstoffen

Een andere punt van zorg voor de food- en drankenindustrie is de stijging van de grondstofprijzen. Dit jaar namen in juli de inkoopprijzen toe met 9%, terwijl er in juni ook al een stijging was van 7%. Prijzen van grondstoffen als tarwe, soja en suiker zijn fors hoger. Tegelijkertijd blijven de prijzen van containervervoer op een hoog niveau. Dat zorgt voor hogere kosten voor aanvoer, en ook bij export. Veel producten uit de voedingssector, zoals groente, fruit en vlees en andere voedingsmiddelen, gaan de grens over en daarvoor zijn containers noodzakelijk.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin