Herstel olieprijs ondersteunt oliezaden

De koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract (augustus) op de termijnmarkt in Parijs steeg begin deze week naar € 378,75 per ton.

Dat is de hoogste notering voor het eerst aflopende contract in zes weken. De koolzaadprijzen profiteren van de olieprijzen die de afgelopen periode een sterk herstel laten zien na de paniek die medio april op de oliemarkt ontstond. De daling in april was te danken aan minimale vraag naar olie door de wereldwijde economische problemen als gevolg van het coronavirus.

Oogstopbrengsten vallen tegen

Naast de hoge olieprijs vindt de Europese koolzaadnotering ondersteuning doordat de oogstopbrengsten tegenvallen. Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, heeft de koolzaadproductie in Europa, inclusief Groot-Brittannië, naar beneden bijgesteld met 0,4 miljoen ton naar 16,52 miljoen ton.

Hogere sojaprijs

Ook de prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) laat een hoger niveau zien. De sojaprijsindex stond 8 juni op 178 punten (januari 2000 = index 100). Dat is het hoogste niveau sinds eind februari. De handel in soja verloopt tot dusver goed. Braziliaanse sojatelers hebben recordvolumes afgezet. Braziliaanse telers van sojabonen doen het daarom wat rustiger aan en kiezen ervoor om niet direct alle soja te verkopen aan handelaren. Dit omdat er onzekerheden zijn over de handel tussen China en de Verenigde Staten.

Wasde-rapport

Handelaren op de internationale markten zijn ietwat rustig, omdat gewacht wordt op het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), dat eind deze week verschijnt.

Prognose: oliezadenmarkt is prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.