Herstel sojaprijs na flinke stijging

19-07 | |
Tot dusver hebben sojagewassen door het uitzonderlijk warme weer in de Verenigde Staten (VS) niet te lijden gehad. - Foto: Canva
Tot dusver hebben sojagewassen door het uitzonderlijk warme weer in de Verenigde Staten (VS) niet te lijden gehad. - Foto: Canva

Prijzen van sojabonen herstellen nadat deze de afgelopen weken behoorlijke stappen omhoog hadden gemaakt.

De belangrijkste reden van de prijsverhoging was de zwakkere wisselkoers van de euro. De euro staat op hetzelfde niveau als de Amerikaanse dollar.

Lees verder onder de grafiek

China vraagt minder sojabonen

Voor sojabonen is vorige week de wereld-eindvoorraad met 0,9 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 99,6 miljoen ton. En de vraag naar soja vanuit China is een stuk minder dan waar eerder van werd uitgegaan. De soja-export naar China is in de laatste maandprognose met 1 miljoen ton teruggebracht naar 98 miljoen ton voor seizoen 2022-2023. De voorraden in China zijn relatief hoog en de lage varkensprijzen maken dat het land geen grote vraag heeft.

Amerikaanse verwerkers hebben in juni meer sojabonen verpletterd dan waar eerder van werd uitgegaan; namelijk 4,5 miljoen ton. Maar het is het kleinste volume in negen maanden tijd.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA maakte vorige week bekend dat ruim 60% van de sojabonen in een ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar op peildatum 17 juli. Tot dusver hebben de gewassen door het uitzonderlijk warme weer in de Verenigde Staten (VS) niet te lijden gehad. Weersomstandigheden in de VS worden overigens op de voet gevolgd, omdat de sojabonen in de bloeifase zitten.

Druk op prijzen soja

Op de langere termijn zit er druk op de prijzen voor sojabonen. Dat wordt ingegeven door goede opbrengstverwachtingen in Brazilië, mede door een groter areaal.

Ook de noteringen voor koolzaad staan op de langere termijn onder druk. In Canada wordt, mede door gunstige weer, een productiestijging verwacht ten opzichte van het vorige seizoen.

Verder heeft Indonesië de exportheffing op alle palmproducten tot en met 31 augustus stopgezet. Dit om de export te stimuleren en binnenlandse voorraden af te bouwen.

Prognose: prijsdruk oliezadenmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer