Herstelt de varkensmarkt of zorgt Duitse prijsdruk voor blokkade?

01-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensprijs vindt een steeds steviger fundament. Na een aantal weken standvastigheid, lijkt er ruimte voor een plusje te komen. Maar marktontwikkelingen in Duitsland kunnen nog roet in het eten gooien.

Na een prijsdaling van € 0,17 per kilo in 6 weken tijd, wist de varkensprijs een aantal weken geleden toch vaste bodem onder de voeten te vinden. De varkensprijs bleef gelijk en de grip verstevigt daarbij. Nadat vorige week voorzichtige geluiden klonken dat de markt minder stroperig was, zet die lijn zich deze week door. Vooral bij de vleesverkopen lijkt er wat lucht te komen.

Minder varkens geslacht

Door het wegvallen van Hemelvaartsdag zijn vorige week minder varkens geslacht en daardoor hebben slachterijen aan het begin van deze week minder druk om te verkopen. De prijzen van vleesonderdelen blijven daardoor ook deze week gelijk. Daarbij kunnen de slachterijen bijproducten als koppen en staarten voor betere prijzen afzetten. Die contracten worden per maand gewijzigd, waardoor slachtingen van deze week voor meer geld richting voornamelijk Azië vertrekken. Ook de afzet van vleesdelen in die richting lijkt in volume toe te nemen door stijgende kooplust.

Herstel

Nu de Nederlandse markt draagkracht toont, stijgt ook de hoop dat het herstel doorzet. Slachterijen hopen dat de pinksterdagen voor wat extra trek op vlees zorgen en dat daardoor een groter volume afgezet wordt. En dat na Pinksteren de markt doortrekt.

Duitse varkensmarkt

Of dat ook gebeurt, zal in de loop van volgende week blijken. De grote adder onder het gras komt van de Duitse varkensmarkt. Daar hebben slachterijen grote moeite om hun waren te slijten. De grote Duitse inlandse afzetmarkt is op zijn retour. ISN meldt dat de vraag naar varkensvlees in de detailhandel in de eerste drie maanden van dit jaar maar liefst met 15% is gekrompen. Daarbij wordt op de versmarkt veel vlees met Duitse herkomst verkocht, maar is ‘Vijf keer D’ bij de verpakte vleeswaren lang niet zo ver doorgevoerd. De concurrentie uit het buitenland is in dat segment groter.

De bereidheid bij slachterijen om vlees in te vriezen lijkt voorbij, waardoor alles op de versmarkt stroomt. Dat geeft prijsdruk. Een weinig verrassend gevolg is dat de grote Duitse slachterijen met hun noteringen omlaag willen. Mocht dat gebeuren dan kan dat een rem zijn voor de Nederlandse markt om een stap omhoog te maken. De grote invloedrijke Duitse markt wordt immers vaker gevolgd door andere landen.

Bijproducten verwaarden

Toch is ook dat geen uitgemaakte zaak. Nederland kan zich redelijk goed redden. Daarbij hebben Nederlandse aanbieders het voordeel boven Duitse en Belgische concurrenten dat zij bijproducten beter kunnen verwaarden doordat de weg naar Azië niet door exportverboden vanwege Afrikaanse varkenspest afgesloten is.

Nederland achteraan

In de Europese varkensprijsvergelijking staat Nederland bovendien achteraan in het rijtje, als het om de hoogte van de varkensprijs gaat. De gemiddelde Duitse varkensprijs staat met € 1,746 maar liefst € 0,144 hoger dan de nipte € 1,60 van de Nederlandse noteringen. Zelfs de gemiddelde Belgische varkensprijs staat nog € 0,04 hoger. Daarmee kan de Duitse prijs ook zakken, zonder dat de Nederlandse direct hoeft te volgen. Maar of dat gebeurt zal waarschijnlijk na Pinksteren blijken.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer