Doorgaan naar artikel

Herziening voedselsysteem nodig

Hongersnood dreigt voor landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Hongersnood dreigt voor landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Dat is een indirect gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het toont op een pijnlijke manier de zwakheid van het wereldwijde voedselsysteem aan. Vergaande specialisatie van de voedselproductie maakt te veel landen afhankelijk van voedselimporten, zo blijkt uit een rapport van een internationaal panel van deskundigen op het gebied van duurzame voedselsystemen (IPES-Food).

Funest voor voedseldiversiteit

Natuurlijk zijn er lokale omstandigheden die import van voedsel noodzakelijk maken, maar dat geldt lang niet overal. Zo zijn overheden en handelaren in een aantal landen te sterk gericht op slechts enkele, goed verhandelbare exportgewassen. Dat is funest voor de eigen voedseldiversiteit. De deskundigen wijzen ook op de teelt van gewassen voor biobrandstoffen, speculatie en de afhankelijkheid van kunstmest als belangrijke oorzaken van een voedselcrisis.

Topman van Syngenta

Dat lang niet iedereen deze conclusies onderschrijft, blijkt maar weer uit eens uit een interview met de topman van Syngenta, recent in een Zwitserse krant. Erik Fyrwald roept op om de voedselproductie in rijke landen nog verder op te voeren. Rijke landen moeten volgens hem op deze manier hongersnood in arme landen voorkomen. Om dezelfde reden moet ook het Europese doel voor biologische landbouw worden herzien.

Goede verdeling is nodig

Het zijn twee tegengestelde oplossingen voor de voedselcrisis. Fyrwald ziet heil in productieverhoging. IPES-Food pleit voor minder synthetische meststoffen en meer verscheidenheid in voedselgewassen. Een feit is dat de wereld meer dan genoeg voedsel produceert voor alle mensen. Alleen aan maalgraan is er al ruim een half brood per persoon per dag beschikbaar; naast alle rijst, sojabonen, aardappelen, groente, fruit, noten, zaden, zuivel, vlees en vis. Een grotere voedselproductie is niet nodig. Alleen een goede verdeling voorkomt een nieuwe voedselcrisis.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin