Het economische virus

16-12-2020 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
Foto: ANP
Foto: ANP

Wij boeren maken ons terecht zorgen over de marges. Het economische virus daagt ons boeren continu uit.

Afgelopen jaar kregen wij na de warme zomer onze koeien een tijdje heel slecht drachtig. Vanaf januari was het ineens klaar. Gevolg was dat er in November 56 kalveren werden geboren. Aan de lopende band erg efficiënt, ik was er op een goed moment wel klaar mee.

Onthoornen

Vorige week was het onthoornen van 25 kalfjes bij de ronde van de dierenarts aan de orde. We kwamen al snel tot de gezamenlijke conclusie dat ook 25 kalveren aan de lopende band verdoven, onthoornen en enten wel erg efficiënt is.

Economisch model

De veearts die vast vanuit een oprechte liefhebberij voor dieren ooit aan zijn studie diergeneeskunde is begonnen voegde er terecht wel aan toe ‘of het er allemaal mooier op wordt is een andere vraag’. Al snel kwamen wij tot de conclusie dat het economische model daar niet om vraagt. Het is als een virus, het gaat waar het kan toeslaan en ‘erg efficiënt’ is de voedingsbodem voor het economische virus.

Blokkades

Lees dit als een bruggetje naar de supermarktblokkades. Wij boeren maken ons terecht zorgen over de marges. Het economische virus daagt ons boeren continu uit om efficiënter te gaan werken. Wie daar in slaagt overleeft als boer, of het nu leuk is of niet.

Maar datzelfde geldt ook voor de kruideniers in ons land. Als er een sector in de wereld is waar het economische virus heeft toegeslagen en geleid heeft tot een enorme consolidatie dan is het die sector wel. De supermarkt die het scherpst inkoopt, het meeste omzet en het beste verleidt om margeproducten te verkopen is de overwinnaar. Met de consument als uiteindelijke winnaar, veel voor weinig, precies zoals de politiek het bedoeld heeft.

Ik denk dat het goed is dat wij boeren een signaal afgeven wat de gevolgen van deze race to the bottom zijn

Signaal afgeven

Ik denk dat het goed is dat wij boeren een signaal afgeven wat de gevolgen van deze race to the bottom zijn. We komen klem te zitten tussen diverse eisen. Ook de supermarkten spelen hier een rol in, maar de hoofdverantwoordelijke is de maatschappij die met haar kiesrecht de zetels in de Tweede Kamer kan verdelen.

De politiek is aan zet, een naoorlogse noodzakelijke race voor goedkoop voedsel en daar bovenop een neoliberale eindrace in het begin van dit millennium met vrijhandelsverdragen.

Om eerlijk te zijn, over de resultaten ben ik sceptisch, zowel wij boeren als de supermarkten blijven voorlopig nog wel besmet met het economische virus.

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.