Het einde van de nertsenfokkerij

Het doden van nertsen in Brabant en Limburg heeft deze maand voor veel ophef gezorgd. Eind april dook Covid-19 voor het eerst op bij diverse nertsenfokkerijen.

Nertsenverzorgers hebben dieren op dertien bedrijven besmet. Ook sommige katten op deze bedrijven zijn ziek geworden.De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruimingen en willen ook geen risico’s nemen met de volksgezondheid.. Er was een kans dat het virus op deze bedrijven in de toekomst aanwezig zou blijven. Dat zou een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruimingen en willen ook geen risico’s nemen met de volksgezondheid.

Gevaar voor de volksgezondheid

Twee dierenbeschermingsorganisaties spanden onmiddellijk een kort geding aan. Zij maakten bezwaar tegen het vergassen van nertsen op bedrijven waar het coronavirus is vastgesteld. Er ontbrak een wetenschappelijke onderbouwing om de dieren te doden en alleen de bezorgde geluiden van de omwonenden rechtvaardigen het doden van de nertsen niet. Eerder was steeds gezegd dat er buiten het bedrijf geen gevaar voor de volksgezondheid was. Hoewel de voorzieningenrechter de ruiming enkele dagen had verboden, verliezen de dierenbeschermingsorganisaties het kort geding. In een week tijd worden ruim een half miljoen nertsen ‘geruimd’. Daarna worden er nog meer besmette bedrijven gevonden.

De coronacrisis lijkt het geschikte moment om te stoppen

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt niet alleen het ruimen van de getroffen bedrijven, maar vindt ook dat er nu een eind moet komen aan de nertsenfokkerij. De coronacrisis lijkt het geschikte moment om te stoppen en niet pas in 2024, zoals is afgesproken. De nertsenfokkerij gaat uiteindelijk ten onder door het grotere belang van de volksgezondheid en niet door dierenwelzijn boven economische belangen te stellen.

Er zal wel een goede stoppersregeling voor de nertsenhouders moeten komen. De dood van de huidige nertsen, die de dierenbeschermingsorganisaties juist had willen voorkomen, wordt door de politiek alsnog omgezet in een beleid dat de dood van miljoenen nertsen in de komende jaren zal voorkomen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.