Het gelijk van het Mesdagfonds

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Jan Cees Vogelaar. - Foto: ANP
Jan Cees Vogelaar. - Foto: ANP

De stikstofbelasting is behalve cijferwerk ook interpretatie. Landbouw Collectief heeft troef in handen.

Voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdag-Zuivelfonds eist een parlementaire enquête naar het stikstofbeleid. Het beleid is gebaseerd op ondeugdelijke cijfers, oordeelt hij.

De landbouw is niet voor 46% verantwoordelijk voor de stikstofdepositie, zoals de commissie-Remkes stelt, maar voor 25%. Verkeer, incluis scheepvaart, zou met 41,5% een veel groter effect hebben op de neerslag op natuurgebieden.

Mesdagfonds: Den Haag maakt vijf fouten

Het Mesdagfonds liet de stikstofmodellen van het RIVM doorrekenen. In perscentrum Nieuwspoort, én vrijdag in paginagrote advertenties in de landelijke kranten, legt het fonds uit dat Den Haag vijf fouten maakt. Het RIVM hield volgens Vogelaar het rekenmodel te lang geheim. De industrie blijft in de becijfering buiten schot. Niemand snapt nog iets van de ‘juridische kluwen van wiskundige modellen’.

RIVM houdt vast aan eigen cijfers

Deze constatering is sterk. Tegelijkertijd zit in deze vaststelling de zwakte van de Mesdag-becijfering. Critici, met Johan Vollenbroek van milieugroep MOB voorop, doen het onderzoek direct af als broddelwerk. Het RIVM houdt vast aan de eigen cijfers. Zeg het maar.

Mesdagfonds belangengroep?

Het Mesdagfonds wordt, zeer tegen de zin van voorman Vogelaar, als een belangengroep neergezet, en dat maakt de uitkomst op voorhand verdacht. In de Haagse arena volgt de reactie de reeds ingeslagen paden. Coalitiepartij D66 ziet geen aanleiding haar standpunt over halvering van de veestapel te herzien.

Jan Cees Vogelaar claimt het gelijk. De vraag is of hij dit ook krijgt

Mesdagfonds riep vooraf dat de cijfers tot een radicale koerswijziging in het beleid zouden leiden. In feite was het boerenprotest woensdag in Den Haag een ‘aandachtstrekker’. Jan Cees Vogelaar claimt het gelijk. De vraag is of hij dit ook krijgt. Op de achtergrond maken de partijen zich al op voor de verkiezingen van 2021. Er wordt nu geen water meer bij de wijn gedaan. Het optreden van D66-coryfee Alexander Pechtold woensdagavond in tv-programma Jinek spreekt boekdelen.

Twijfel gerezen over RIVM-aanpak

Toch is de exercitie van het Mesdagfonds niet voor niks. Er is twijfel gerezen over de RIVM-aanpak. De stikstofbelasting is behalve cijferwerk ook een interpretatie. Wat reken je wel, en wat niet mee? Het Landbouw Collectief, dat met premier Rutte en minister Schouten praat over de stikstofaanpak, heeft een troefkaart in handen.

Achterban Landbouw Collectief schuwt acties niet

Het Collectief mag van de boeren de zaken afhandelen, zo blijkt uit een opinieonderzoek van Boerderij en EenVandaag. 9 op de 10 boeren hebben vertrouwen in de gelegenheidscoalitie. De achterban schuwt acties om de onderhandelingen kracht bij te zetten ook niet, desnoods publieksonvriendelijk (66%).

Grote kans dat het boerenprotest nog niet verstomt: het vertrouwen in Rutte (22%) en Schouten (25%) is laag.Beheer