Doorgaan naar artikel

Het Graanschap heeft hele broodketen in eigen hand

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Initiatiefnemers van het Graanschap Arjen Verschure, Johan Pater, Alice den Boer en Eva Jansen. Na jaren voorbereiding is het eerste brood van eigen oogst te koop. - Foto: Studio Letsch & de Clerq

Initiatiefnemers van het Graanschap Arjen Verschure, Johan Pater, Alice den Boer en Eva Jansen. Na jaren voorbereiding is het eerste brood van eigen oogst te koop. - Foto: Studio Letsch & de Clerq

Het eerste brood van 100% Nederlands biologisch graan van de nieuwe oogst is 23 september aangesneden tussen de gedroogde graanhalmen en wilde bloemen op de Groene Afslag in het Noord-Hollandse Laren.

Het Graanschap is het eerste Nederlandse bedrijf dat de hele broodketen in eigen handen heeft. Molenaar Arjen Verschure, bakker Alice den Boer, conceptontwikkelaar Eva Jansen en ondernemer-bakker Johan Pater hebben na 4 jaar voorbereiding een bv opgericht om op een eerlijke manier transparant en door middel van een kortere keten Nederlands brood te vermarkten. Het Graanschap staat voor meer waardering voor boer, bakker en molenaar. “Wij hebben inzicht in elkaars vak,” zegt Eva Jansen. “De bakker en teler zijn nu nauw verbonden en sturen elkaar bij, wat een meerwaarde voor de smaakbeleving is.”

Duurzaam

Verschure is een paar jaar geleden de uitdaging aangegaan om naast zijn biologische melkkoeien ook duurzaam graan te verbouwen. Het idee is om het graan te verbouwen in een sluitende kringloop. Op Schokland in de Noordoostpolder verbouwt Verschure 7 hectare graan in een mix van 5 rassen. Die mix bleek na jaren testen het beste bakresultaat op te leveren. Daarnaast bestaat ruim 10% van de akkers uit wilde bloemen voor de biodiversiteit. Om niets te verspillen gebruikt Verschure de mindere oogst en het stro voor zijn koeien. Bodemleven is ook een belangrijk punt. “Het doel is om de komende 2 à 3 jaar het areaal te vertienvoudigen,” zegt Arjan Verschure. “En uiteindelijk heel Nederland te kunnen beleveren.”

Blonde Dame en Volle Glorie

Het graan wordt in de gekochte molen op het erf van Verschure gemalen en in het broodlab, gevestigd in 2 zeecontainers in Laren, gebakken en verkocht. De ondernemers werken hard, zodat vanaf 1 oktober consumenten en restaurants de bestellingen online kunnen reserveren. Dit om verspilling te voorkomen. Verschure: “De molen financier ik nog bij met melkgeld. Het kan over een jaar of 4 à 5 uit.” De broden genaamd Blonde Dame en Volle Glorie liggen voor € 4,50 op het broodschap (ongeveer 750 gram). Het genoemde Broodlab is geopend van maandag tot en met donderdag.

Goed eitwitgehalte essentieel

De oogst was dit seizoen door zonnig weer goed voor het eiwitgehalte. Dat is belangrijk om het brood goed te kunnen bakken. Voor broodkunstenaar Den Boer is het veel handwerk om het deeg goed te krijgen. “Ik kijk naar wat het deeg nodig heeft. De ene dag scheurt het eerder dan de andere en kneed je minder. Onze productie zou daardoor lastig in een geautomatiseerd proces kunnen. Het doel is om uit te breiden met een tweede bakkerij naast de molen van Verschure om meer dan de huidige 40.000 broden per jaar af te bakken.”

Snel delen

Image
Annet Smale

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin