Het nieuwe sparen met 0% rente

ABN Amro heeft als eerste Nederlandse grootbank de rente voor ‘kleine’ spaartegoeden op 0% vastgesteld. Het gaat in op 1 april.

Geen grap, maar iets dat er al even aan zat te komen vanwege de lage-rentepolitiek van de ECB. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook Rabobank en ING het voorbeeld van ABN volgen. Ze houden nu de boot nog even af en zeggen geen plannen te hebben (Rabobank) of dat een verlaging nu niet aan de orde is (ING).

Voor de gemiddelde spaarder of ondernemer met een niet al te groot spaarkapitaal is het verschil klein. De rente was al vrijwel nul. 0% ten opzichte van 0,01% betekent op een spaarbedrag van € 10.000 een verschil van € 1, op jaarbasis. Voor de bank gaat het wel om een verschil van tientallen miljoenen euro’s.

Grote spaartegoeden

De achterliggende oorzaak is voorlopig niet weg. Banken die geld stallen bij de ECB, bijvoorbeeld spaargeld van hun klanten dat ze niet volledig uitlenen, moeten daarover zelf 0,5% rente betalen. Dat lot treft ook grote spaartegoeden van meer dan € 2,5 miljoen. Klanten die dat op de bank hebben staan, zijn er meer dan sommigen denken. Alleen bij ABN gaat het om meer dan 5.000 klanten, waarvan circa 3.000 particulieren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.