‘Het voelt al als een eigen bedrijf’

20-11-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Daan Boekhost - Foto: Koos Groenewold -
Daan Boekhost - Foto: Koos Groenewold

Bedrijfsopvolger Daan Boekhorst neemt deze maand een nieuwe varkensstal in gebruik. “Ik draai een aantal jaren mee in het bedrijf en kan gelukkig goede resultaten tonen.”

Het varkensbedrijf van familie Boekhorst in Horssen gaat een nieuwe fase in. Met de ingebruikname eind dit jaar van een nieuwe stal voor 2.900 vleesvarkens en 1.600 biggen is het bedrijf nagenoeg gesloten. Het bedrijf huurt nog twee stallen en verkoopt af en toe een koppel biggen, legt bedrijfsopvolger en vennoot Daan Boekhorst uit.

Daan Boekhorst: “We gaan de varkens niet lichter afleveren om alle biggen zelf af te kunnen mesten. We zitten nu rond 100 kilo geslacht gewicht.” Voorheen hield de maatschap op dertien plaatsen varkens, waarvan elf huurstallen. Op de thuislocatie hebben ze 880 Topigs Norsvin 70-zeugen, vertelt Daan Boekhorst.

Jullie hebben flink geïnvesteerd. Wat vind je mooi aan de varkenssector?

“Voor mij is dat het ondernemerschap en de diversiteit in het werk. We hebben zeugen en een kleine 6.000 vleesvarkens. Daarnaast handelen we in gebruikte stalinrichting. Ik heb zodoende veel contact met collega’s. We hebben een leuk en vakkundig team personeelsleden. Ondanks de drukte van de nieuwbouw draait het bij de varkens onverminderd goed. Ik ben vrijwel altijd bij het afleveren van de varkens; er verlaat zelden een dier het bedrijf waar ik niet bij ben. Ik houd zodoende de kwaliteit in het oog.”

De bank zag de plannen ook zitten?

“Ja, ze zijn erin meegegaan. In 2015 zijn we gegroeid van 500 naar 900 zeugen. Ik draai inmiddels een aantal jaren mee in het bedrijf en kan gelukkig goede resultaten tonen. Dat is belangrijk voor hen. We spenen 33,5 biggen per zeug. We hebben eerst overwogen een bedrijf bij te kopen. Uiteindelijk is hier gebouwd en nu zit het bouwblok ook vol. De nieuwe stal is 125 meter lang.”

Bijzonder is ook wel de aandacht voor brandveiligheid. In de stal zitten geen schakelaars en amper stopcontacten

Ben je al bezig met een overname?

“Nog niet concreet. Voorlopig eist de nieuwbouw de aandacht op. Ik ben 24, er is nog even tijd. Bovendien voelt het al als eigen bedrijf. Ik heb de dagelijkse leiding, stuur het personeel aan en neem, uitgezonderd van de grote beslissingen, alle beslissingen op het bedrijf. Mijn vader trekt zich bewust terug.”

Wat springt in het oog bij de nieuwe stal?

“We voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De varkens liggen op een vierkante meter en de biggen op 0,4 vierkante meter. We zijn echter te groot voor deelname aan het Beter Leven-keurmerk. Bijzonder is ook wel de aandacht voor brandveiligheid. In de stal zitten geen schakelaars en amper stopcontacten. Alles is gegroepeerd in de brandveilige, technische ruimte. De armaturen voor de ledverlichting zijn tevens waterdicht en ammoniakbestendig. Tenslotte zijn de afdelingswanden van brandvertragend kunststof. De vloer is een combinatie van beton en composiet. Inclusief rechten zijn we circa € 550 per plaats kwijt.”

> Zaterdag 23 november is er vanaf 13.00 uur een open dag bij familie Boekhorst in Horssen.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur
Meer over


Beheer