Hitte gaat rem zetten op export biggen

05-08-2020 | |
Biggenexport naar Spanje wordt nog lastiger nu de hittegolf is begonnen. - Foto: Ton Kastermans
Biggenexport naar Spanje wordt nog lastiger nu de hittegolf is begonnen. - Foto: Ton Kastermans

Binnen vaste koppelingen tussen vermeerderaars en vleesvarkenshouders loopt de biggenstroom in Nederland wel door. In de vrije handel is het lastiger.

Dit ondanks een in de afgelopen weken wat verbeterde stemming doordat er weer meer plaatsen vrijkomen, nu de slachtaantallen weer normalere proporties hebben aangenomen. De binnenlandse noteringen stabiliseren.

Duitse markt stroperig

Voor de afzet in het buitenland is er nog geen reden tot juichen, met name de Duitse markt is nog stroperig. Hier is plaatsgebrek urgenter dan in Nederland, de prijzen zijn er nog stevig. Bovendien zijn de varkensboeren in het gemengde bedrijf druk met de graanoogst.

Export naar Spanje gering

De Nederlandse biggenexport naar Spanje is in het tijdvak vanaf eind mei een kwestie geweest van hollen of stilstaan, maar momenteel behoorlijk doods. De levering via vaste koppelingen loopt wel door, maar de vrije verkoop is gering en áls er wordt gehandeld is het voor ronduit lage prijzen. Denk aan een niveau van € 30 tot € 40 geleverd in Spanje (de notering voor Spaanse biggen in Zamora bleef ongewijzigd op € 35,00 voor grote koppels).

Dezer dagen is het al helemaal de vraag of er überhaupt biggen naar Spanje kunnen, gezien de heersende hoge temperaturen. Dat geldt ook voor levering verder oostwaarts binnen Europa. Polen nam een paar weken geleden nog goed biggen af, maar is nu geen geschikte bestemming wegens de dreigende transportproblemen.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer