Hitte remt export van biggen

15-06 | |
Laden van biggen. Export naar Spanje lukt deze week niet. Door warmte wordt geen exportcertificaat afgegeven. - Foto: Ronald Hissink
Laden van biggen. Export naar Spanje lukt deze week niet. Door warmte wordt geen exportcertificaat afgegeven. - Foto: Ronald Hissink

De biggenprijs stijgt voor de tweede opvolgende week met een kleine stap. DCA verhoogt zijn BestPigletPrice opnieuw met € 0,50, wat de notering op € 39,50 per big brengt. Vion plust deze week met € 1 naar € 37,50 per big. Exclusief btw komt dat neer op € 34,40 per big.

De markt is vriendelijker en binnenlands loopt alles volgens afspraak. Handelaren geven aan biggen vlot kwijt te kunnen en sommigen zeggen het meeste inlands te kunnen plaatsen en daarmee niet veel over te hebben voor export.

Die export gebeurt momenteel voor prijzen op of rond de € 40 per big. Maar waar dat bij de meeste noteringen exclusief btw en toeslagen is, is dit bij exportbiggen inclusief btw, toeslagen en op het verzamelcentrum geleverd.

PRRS in Spanje

Spaanse vermeerderaars kampen met verhoogde uitval door een PRRS-variant die daar huishoudt. En ook na de overstap op vleesvarkensbedrijven is de uitval bij deze minder gezonde koppels hoger. Bij de huidige hoge voerprijzen wil je geen uitval, maar moet het juist gesmeerd lopen. Dat is een pre voor de Nederlandse biggen en maakt dat de Spaanse kopers daar ook meer voor over beginnen te hebben.

Hitteprotocol in werking

De export kent deze week echter een zware beperking: het weer. Door de warmte in het Zuiden, die via Frankrijk ook naar ons land trekt, is het hitteprotocol weer in werking getreden. Daardoor is het niet altijd mogelijk exportcertificaten te krijgen. Dat drukt het volume van de uitvoer deze week, maar zal wellicht volgende week alweer ingehaald worden.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer