Doorgaan naar artikel

Hitte zet witlofprijzen tijdelijk onder druk

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

Veilingprijzen voor witlof zaten tot eind juli op een goed niveau. Deze week is er sprake van een dalende tendens.

De prijzen van half juli zijn het niet meer, maar tot eind juli zaten de veilingprijzen voor witlof op een goed niveau. Pas deze week is sprake van een dalende tendens.

Op BelOrta werd op 20 juli de piek bereikt van € 3,34 per kilo voor de sortering Kort Grof. Bij ZON fruit & vegetables werd de piek op 21 juli gehaald met € 2,98 per kilo. REO Veiling noteert op 20 juli een prijs van € 2,68. Na de pieken volgde de verwachte terugval, maar bij BelOrta was het eenmalige dieptepunt € 1,22 en bij ZON € 1,59.

Wisselende prijzen witlof

Vervolgens zien we een wat schommelende prijsvorming met prijzen tussen € 1,98 en € 1,30 bij BelOrta en tussen € 2,39 en € 1,66 bij ZON. Deze week is sprake van een geleidelijk dalende tendens naar prijzen van € 1,63 op maandag 3 augustus bij BelOrta, € 2,39 bij ZON en € 1,44 bij REO, naar prijzen op woensdag 5 augustus van 92 cent (BelOrta) en € 1,12 (ZON), en bij REO 57 cent voor de sortering Kort Grof 33.

De verklaring voor deze prijsdaling is de voorspelde hittegolf die momenteel ook werkelijkheid is geworden. De verwachting is dat de prijzen weer zullen aantrekken als de hitte achter de rug is, omdat dan de vraag weer zal toenemen. Tegelijkertijd blijft er krapte aan witlof.

Tijdelijke terugval

Tussen 8 juli en 31 juli was sprake van een (beduidend) betere prijsvorming dan in de afgelopen twee jaren over diezelfde periode. De verklaring daarvoor is de krapte aan witlof als gevolg van zwakke partijen wortels. Een insider geeft aan dat er nogal wat partijen wortels van late rassen niet geforceerd zijn, vanwege ziekteproblemen in de bewaring. “Ik heb al menig telefoontje gehad met de vraag of ik nog wortels wist om bij te kopen, maar ze zijn er gewoon niet”, typeert hij de situatie.

Gezien deze problemen en het feit dat er door de droge zaaiomstandigheden in het voorjaar ook geen vroege wortels zullen zijn, is de verwachting dat de prijzen in september/oktober op een hoog niveau zullen zitten.

Prognose: Blijvende krapte en aantrekkende prijzen.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin