Doorgaan naar artikel

Hittegolf laat gasprijs weer stijgen

Om gebouwen te koelen vragen Zuid-Europese landen veel elektriciteit. Die wordt met gas opgewekt. - Foto: Canva/zvirni premium

Om gebouwen te koelen vragen Zuid-Europese landen veel elektriciteit. Die wordt met gas opgewekt. - Foto: Canva/zvirni

In de eerste helft van juli daalden de gasprijzen, maar de laatste week is de weg omhoog weer ingezet. Als belangrijkste reden hiervoor wordt gewezen naar de hittegolf in Zuid-Europa.

Het lijkt tegenstrijdig, maar toch heeft de extreem hoge temperatuur in Zuid-Europa invloed op de gasprijzen. Dat komt omdat de Zuid-Europese landen nu extra veel elektriciteit nodig hebben om huizen en kantoren te koelen. De benodigde elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt met gas. Dus hoe warmer het daar is, des te meer gas nodig is voor de elektriciteitsproductie om te kunnen koelen.

Wintervoorraden gas vullen

Daarnaast wordt gas gekocht om de voorraden voor de wintermaanden aan te vullen. Dit vullen duurt tot oktober. Vandaar dat met name de prijzen voor de eerstkomende maanden omhoog gaan. Daarbij komt dat in augustus een volgende onderhoudsfase start van de Noorse gasinstallaties op de Noordzee. Dat resulteert in een tijdelijk geringer gasaanbod uit Noorwegen.

Verondersteld wordt dat inkopers daarop inspelen door nu wat extra gas in te kopen voor de winteropslag. Aan de andere klant zijn de gasopslagen in de Europese Unie als aardig goed gevuld met zo rond de 80%. In de eerste helft van de maand daalden de gasprijzen onder invloed van de gasleveringen uit Noorwegen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin