Hochwald Foods krijgt weer vet op de botten

10-07-2020 | |
Mozzarellaproductie bij Hochwald in Hünfeld. Foto: TobiasVollmer - fotojetzt.com
Mozzarellaproductie bij Hochwald in Hünfeld. Foto: TobiasVollmer - fotojetzt.com

Hochwald Foods, de tweede Duitse partij op de Nederlandse zuivelmarkt, werkt zich na een aantal lastige jaren sterk omhoog.

Hochwald Foods, de qua grootte tweede Duitse verwerker op de Nederlandse markt, heeft een goed 2019 achter de rug. De coöperatie betaalde vorig jaar een prestatieprijs van 37,9 cent per kilo melk, wat 4,2 cent boven het Duitse gemiddelde ligt, zo meldt het in het jaarverslag. Ter vergelijking: DMK bleef ook vorig jaar weer onder het Duitse gemiddelde. Ook in 2018 betaalde Hochwald een bovengemiddelde melkprijs, maar in 2019 werd de afstand nog iets verder vergroot. Genoemde prijzen gelden bij 4% vet en 3,4% eiwit.

Hochwald lijkt meer vet op de botten te krijgen

Hochwald deed het qua melkaanvoer en ook qua omzet net iets minder dan vorig jaar. De omzet daalde met € 10 miljoen naar € 1,53 miljard, de melkaanvoer zakte met een kleine 50 miljoen kilo naar € 2.192 miljoen. Deze cijfers zullen de leden echter niet verontrusten bij een duidelijk bovengemiddelde melkprijs.

Hochwald lijkt na een aantal lastiger jaren ook weer meer vet op de botten te krijgen. De onderneming heeft een eigen vermogen van krap 35%, een vermogen dat bovendien grotendeels ‘vrij beschikbaar’ is en langzaam toeneemt. Net als bij andere coöperaties neemt het ledental geleidelijk steeds verder af. Vorig jaar daalde het aantal van 2.910 naar 2.710 stuks.

De ledenbetrokkenheid

Het aantal leveranciers liep nog verder terug. Het gemiddelde ledenbedrijf is nog wel steeds iets kleiner dan in Nederland. De gemiddelde melkleverantie bedraagt zo’n 650.000 kilo. Inmiddels lopen verreweg de meeste koeien vrij rond in een loopstal, maar nog zo’n 10% van de veestapel is aangebonden, vooral in het zuiden van Duitsland. Opvallend is de ledenbetrokkenheid. Volgens Hochwald bezocht ruim 90% van de leden vorig jaar één of meer bijeenkomsten van de coöperatie. Bij de grootste coöperatie in Nederland komt gemiddeld een kleine helft van de leden naar de periodieke vergaderingen.

Er lijkt dus nog wel iets te saneren

Voor een coöperatie met 2,2 miljard kilo melk lijken de acht fabrieken die Hochwald heeft nog wel relatief veel. Twee ervan zijn zelfs voor Duitse begrippen klein. De fabriek in Weiding staat al op de planning om te sluiten. Er lijkt dus nog wel iets te saneren. Dat lijkt ook logisch omdat een nieuwe fabriek in het Hessische Mechernich begin 2021 in bedrijf komt.

Export wordt belangrijker

De ook relatief kleine fabriek in Bolsward (vorig jaar ruim 130 miljoen kilo melk) geldt nog steeds als een belangrijke vestiging voor Hochwald. Ook omdat die vrijwel geheel op de export is gericht. Export naar EU-landen en bestemmingen buiten Europa wordt voor Hochwald steeds belangrijker. In totaal 46% van de omzet, ofwel € 704 miljoen, wordt over de grens verdiend. In de voorbije jaren is de productie in Bolsward mede daarom behoorlijk aangepast en uitgebouwd. Echter ook de productie van mozzarella en hoogwaardige zuivel voor babyvoeding – zoals sterk gedemineraliseerde wei (Demin 90) – behoren tot de winstmakers van de onderneming.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer