Hoe duurder de big, hoe harder erom gevochten wordt

Het laden van biggen voor export naar Duitsland. - Foto: Bert Jansen
Het laden van biggen voor export naar Duitsland. - Foto: Bert Jansen

Als de biggen weinig kosten wil niemand ze hebben, maar hoe duurder ze worden hoe harder eraan getrokken wordt. Kopers bieden tegen elkaar op en soms wordt er bijna ruzie om gemaakt in de markt die door sommige handelaren daarom betiteld wordt als ‘op hol geslagen’.

De vaste koppelingen lopen met enige vertraging door, maar de biggen die van vermeerderaar naar vleesvarkenshouder gaan zijn steeds lichter. Ze zijn nu 4 tot 5 kilo lichter dan een aantal weken geleden. Vleesvarkenshouders met all-in-all-out-stallen die in de tijd van overschot scherp inkochten op de vrije markt, worden daar nu voorbij gelopen.

Aanbod beperkt, vraag groot

Het biggenaanbod in heel Europa is beperkt, maar de vraag groot. Vooral uit Polen en Spanje wordt vlot geboden. Het aanbod is echter zo beperkt dat exporteurs ze vaak eerst met potlood in het planboek schrijven, maar niet direct kopen als de wagen met die koppel niet direct vol is. Bijkopen is lastig en kan alleen tegen hoge prijzen, en met een halve wagen naar Spanje rijden loont niet.

Prijzen omhoog

In een dergelijke vraagmarkt gaan de prijzen omhoog. De Duitse Vereinigungspreis boekt na de € 5 van vorige week, deze week een euro meer bij. Die verhoging van € 6 brengt de biggennotering op € 51. Ook de Nederlandse biggenprijs komt deze week boven de grens van € 50 per big. DCA verhoogt zijn BestPigletPrice met € 5 naar € 50,50. De laatste keer dat de notering boven deze grens stond was in week 18 van 2020, bijna een jaar geleden dus.

Rustiger vaarwater

Maar de gretigheid op de biggenmarkt kan met dezelfde snelheid verdwijnen als waar die mee kwam. Nu de Duitse varkensprijs stilvalt, zal dat ook zijn effect op de prijsontwikkeling in Nederland gaan krijgen. En een gereserveerdere stemming op de varkensmarkt, zal ook de biggenmarkt in rustiger vaarwater brengen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.