Hoe gaan we de pijn van corona verdelen in Europa?

De politieke discussie zal zich toespitsen op hoe het Noorden en Zuiden de pijn van de coronacrisis in Europa gaan verdelen. Dat wordt politiek nog een hele uitdaging.

Nu is het verschil hoe om te gaan met schulden en belastingmoraal binnen Europa al eeuwen oud. Zo werd in de 16e eeuw de VOC al voor een belangrijk deel gefinancierd door Spaanse edelen. De kans dat je je geld met rente terugkreeg, was groter dan het lokaal uitlenen.

Nog steeds zie je dit verschil; de data van de European Dairy Farmers laten dit mooi zien.

Euro’s schuld per koe

Uitgedrukt in euro’s schuld per koe kom je tot bizarre verschillen. Zo hebben Spanje en Italië respectievelijk € 500 en € 2.000 schuld per melkkoe tegenover Denemarken en Nederland respectievelijk € 14.000 en € 12.000. Alle vier landen beschikken over een relatief vergelijkbare intensieve vorm van melkveehouderij.

Cultuurverschillen Noord- en Zuid-Europa

Hoe komt dit? Ik denk dat je dit kunt verklaren door verschil in cultuur. Door effectief ingerichte economieën waar ook nivellering een grote rol speelt, is het in Noordwest-Europa aantrekkelijk om te blijven investeren. Hierdoor bruisen de economieën en komt er veel belasting binnen.

Noord-Europa heeft een rijke overheid en ondernemers met veel schulden

In Zuid-Europa zie je het omgekeerde. Heb je daar een goed draaiend bedrijf, dan steek je wat er overblijft bijna netto in je achterzak. Geen stimulans tot geld uitgeven en geld lenen. Bizar is het verschil in het percentage schuld van het BNP. Spanje en Italië zitten op 133 en 96%, Denemarken en Nederland op 49 en 33%.

Zuid-Europa heeft een arme overheid en ondernemers met veel eigen geld

Kortom, het verschil tussen Noord in Zuid is groot. Noord heeft een rijke overheid en ondernemers met veel schulden. Zuid heeft een arme overheid en ondernemers met veel eigen geld.

Financiële malaise oplossen

Een interessant gegeven met de komende politieke onderhandelingen in het verschiet. Uiteraard in een crisis steun je elkaar, maar wie moet nu de financiële malaise oplossen van de arme Zuid-Europese overheden? De met schulden volgepompte Noord-Europese belastingbetalers of de vermogenden uit Zuid-Europa die tot nu toe op hun zak geld blijven zitten? Rutte, zet hem op!

Foto: 2

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.