Hoe zien jullie de toekomst, beste critici?

Ik ben nieuwsgierig naar de toekomstvisie van de kritische reageerders.

Het nieuwe jaar ben ik begonnen met mijn gedachten op te schrijven over hoe we in de toekomst boer kunnen zijn en blijven. De reacties vielen me tegen. Er waren maar een paar meedenkers, vooral de zwartkijkers reageerden. Wat schieten we daar mee op? Waarom niet positief en opbouwend meedenken, Alco, Farmerbn, Veldzicht, XW, Gat, f.degroot1 en meer? Bijvoorbeeld over mijn blog over grondgebonden boeren en als bedrijf toch groeien.

Landbouw Collectief

Hetzelfde beeld van de reageerders zag ik vorige week met het opgeschorte overleg tussen het Landbouw Collectief en de regering. Alles was verkeerd aan de overheid en deze keer speciaal Schouten en Rutte. Alle oud zeer kwam weer op tafel en Farmers Defence Force (FDF) werd bijna heilig verklaard. Terwijl ieder weldenkende boer toch moet toegeven dat het persbericht bij de start van het overleg de zaak frustreerde. Anders denk je echt dat alleen actie en door(d)rammen resultaat oplevert. Vergeet het maar.

Oplossingen

Beter is het met oplossingen te komen, geachte reageerders. Geef eens aan hoe jullie die zien. Waar je in de toekomst heil van verwacht. En wat je zelf gaat doen om in die toekomst een plek te krijgen. En vergeet niet om aan het verleden terug te denken. In 1980 was iemand met 50 koeien een stevige boer. In 2000 behoorde je met 80 koeien tot de bovengemiddelde boer. En nu? In 2020? Ben je met 80 koeien één van de kleinere bedrijven. Het gemiddelde ligt al boven de 100 en stijgt ieder jaar.

Overheid weet vaak niet wat de gevolgen zijn van maatregelen

Betrouwbaarheid overheid

Denk ik dan dat alles wel meevalt? Natuurlijk niet. De regelgeving is onverantwoord drukkend. De overheid is niet betrouwbaar en weet vaak niet wat de gevolgen zijn van de maatregels die ze neemt. Dat is kwalijk en het is terecht dat we daartegen protesteren. Ook met trekkers.

Het effect daarvan moeten we niet overdrijven. Wat is er voor tastbaar resultaat van de demonstraties eind vorig jaar? Ja, we mogen aan tafel zitten. Dat deden LTO en de andere organisaties ook. Die verwijten we dat ze niets bereiken. Maar wat hebben de acties meer opgeleverd?

Boerenprotest

Acties zijn goed om de eisen van het Collectief te ondersteunen. Anders wordt dat ook een nieuwe praatclub. Gelukkig zijn er bij Farmers Defence Force tekenen dat ze dat begrijpen. Ze geven toe dat ze actievoerders zijn, geen vergaderaars. Dat zei Jeroen van Maanen voor de televisie. Prima. De acties van FDF kunnen de vergaderaars van het Landbouw Collectief mooi ondersteunen. Ieder doet dan waar hij of zij goed in is.

Daarom, kritische Alco’s ,Farmerbn, et cetera. Kom eens met jullie visie

Toekomstvisie landbouw

Blijft het feit dat ik denk dat we voor forse veranderingen staan, die hoe dan ook doorgaan. Het blijft niet zoals het is. Zoals in het verleden het ook nooit bleef, zoals het was. Het is naïef om te denken dat dit nu wel het geval zal zijn. Daarom, kritische Alco’s ,Farmerbn, et cetera. Kom eens met jullie visie op de toekomst. Gewoon zeggen hoe je je wapent als ondernemer. Daar is iedereen benieuwd naar. En ik in het bijzonder.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.