Doorgaan naar artikel

Hoge aardappelprijs matigt verwerking amper

Er wordt nog steeds een flinke hoeveelheid aardappelen verwerkt. Foto: Canva premium

Er wordt nog steeds een flinke hoeveelheid aardappelen verwerkt. Foto: Canva

De fritesfabrikanten hebben in april iets gas teruggenomen en 346.100 ton aardappelen verwerkt. De voorgaande maand was dat nog 350.700 ton. Maar er wordt nog steeds een flinke hoeveelheid aardappelen verwerkt door de Nederlandse verwerkende industrie.

Uit de voorlopige cijfers van de brancheorganisatie Vavi blijkt dat dit seizoen in april de productie voor het eerst sinds november 2022 onder het niveau van 2021-’22 uitkomt. In april 2022 werden 355.600 ton aardappelen verwerkt. De hoge aardappelprijs hindert de verwerking amper. Het kan dat sommige verwerkers in de overgangsperiode van oude naar nieuwe oogst onderhoudswerkzaamheden gaan verrichten. Maar dat is nu nog niet duidelijk.

Nieuw record in zicht

Dit seizoen zijn tot en met april 3,342 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frites en andere aardappelconsumptieproducten. Tenzij op de markt onvoorziene dingen gebeuren stevent de Nederlandse verwerkende industrie af op een nieuw seizoensrecord. Dat is ook de bedoeling aangezien de verwerkingscapaciteit jaarlijks toeneemt.

Fritesindustrie betaalt € 45

De aardappelprijzen bleven eerder deze week in Nederland stevig op € 40 tot € 44 per 100 kilo staan. Het Belgische Belgapom verhoogt woensdag 17 mei voor het lange Hemelvaartweekend de Fontane- en Challenger-notering met € 5 naar € 45 per 100 kilo. Het gaat om flinke bedragen die op de vrije markt worden betaald. Ter vergelijking, de basiscontractprijs voor Fontane ligt in week 26 2022 bij enkele grote verwerkers grofweg tussen € 20,25 en € 20,75 per 100 kilo. Voor oogst 2023 is dat zo’n € 25,68 tot € 27,80.

Meer vraag dan aanbod

De marktsituatie blijft stabiel bij een grotere vraag dan aanbod. De overgangsmaanden van de oude naar de nieuwe oogst kunnen minder soepel gaan verlopen, omdat het pootwerk achterloopt. Tussen 60% tot 70% van het aardappelareaal in Nederland en Duitsland lijkt te zijn gepoot. Enkele telers in het noorden van Nederland, maar ook in Zeeuws-Vlaanderen hebben te maken met waterschade. En de krappe planningen die zijn ontstaan, maken de teelt deze maanden stressvol.

Positief is dat de verwerkende industrie goed aardappelen kan blijven verwerken, omdat de afzet van diepvriesproducten goed loopt. En de meeste Nederlandse verwerkers hebben een goede dekking met contractaardappelen, waardoor de verwerking op niveau kan blijven.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin