Doorgaan naar artikel

Hoge inflatie drukt bio-verkopen België

bio-verkopen België

Groentekraam op een weekmarkt. Een afname in totale bestedingen aan biologische producten was zichtbaar in Brussel en Wallonië. Foto: Canva/kasto

De biologische markt in België heeft te lijden onder de hoge inflatiecijfers.

Dat blijkt uit consumptiecijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). De bestedingen aan biologische producten daalden afgelopen jaar met 2,6%. Wel is er een verschil zichtbaar tussen Vlaanderen en de rest van België. Het globale biomarktaandeel kromp in België licht naar 3,3%. In Vlaanderen bleef het marktaandeel stabiel op 2,4%.

GFK stelt in opdracht van Vlam jaarlijks consumptiecijfers op. Het volgt daarvoor de aankopen van 6.000 Belgische gezinnen voor thuisgebruik. De totale voedings- en huishoudbestedingen stegen in 2022 met 1,8%. Door de coronacrisis en de hoge inflatie liggen de voedings- en huishoudbestedingen nu 12,8% hoger dan in 2019.

Afname biologische producten in Brussel en Wallonië

De bestedingen aan biologische producten namen vorig jaar echter met 2,6% af, al bleef de afname bij verse bioproducten beperkt tot 0,7%. Een afname in totale bestedingen aan biologische producten was zichtbaar in Brussel en Wallonië. Opvallend is dat de totale bestedingen aan bio in Vlaanderen met 3% toenamen. Voor vers ging het zelfs om een plus van 5%.

Wel is het zo dat in absolute cijfers de Waalse markt (€ 423 miljoen) voor biologische producten groter is dan de Vlaamse (€ 414 miljoen), maar de kloof wordt volgens Vlam wel kleiner. Ook besteden Walen per inwoner bijna het dubbele aan biologische producten ten opzichte van Vlamingen.

Lees ook: Hoge kosten steeds grotere barrière voor aankoop duurzame voeding

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin